Υπάρχει μία άλλη οπτική πλέον, κ. Βενιανάκη, έχει αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας.
Υπάρχει μία κυβέρνηση με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα. Τα μηνύματα αυτά έχουν περάσει στο εξωτερικό, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των αγορών.
Όλοι βλέπουν ότι η Ελλάδα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, μετασχηματίζει το αναπτυξιακό της πρότυπο, γίνεται μία χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες.
Θυμηθείτε ποια ήταν η εικόνα, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τη χώρα βυθισμένη στην ανυποληψία και στην ακυβερνησία.
Σήμερα κανείς δεν μιλάει για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Είναι μακριά από μένα οι θριαμβολογίες και οι ωραιοποιήσεις.
Το κλίμα, όμως, έχει αλλάξει, η χώρα στέκεται στα πόδια της ξανά και αρχίζει να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
Σε ό, τι αφορά στα Δωδεκάνησα, μου δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσω προτάσεις στην ενημερωτική σύσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας αλλά και να έχω σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές.
Ακούστηκε η φωνή της Δωδεκανήσου και της Νησιωτικής Ελλάδας, και αυτή η φωνή πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται.
Πρότεινα να υπάρξουν χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα νησιά, για να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις. Πρότεινα, επίσης, τη δημιουργία Πόλου Καινοτομίας στο Ν. Αιγαίο, προκειμένου να ενισχυθούν δράσεις που αφορούν στην καινοτομία, στον τομέα του τουρισμού, στον πρωτογενή τομέα, στην ενέργεια.
Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 πρέπει να πάνε στην πραγματική οικονομία, να τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Υποστήριξα με επιχειρήματα τη δημιουργία τομεακού προγράμματος για τον τουρισμό, όπως και την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Νησιωτικότητας, στα πρότυπα του Πράσινου Ταμείου.
2. Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Κίνα, η κυβέρνηση δια μέσου του κ. Σαμαρά προσπαθεί να δημιουργήσει μια αισιοδοξία, ότι τα μνημόνια μαζί και τα βάσανα των Ελλήνων τελειώνουν…Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αυτός; Σας ερωτώ γιατί ο μέσος πολίτης πάει από το κακό στο χειρότερο…
Νομίζω ότι τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δύσκολα αμφισβητούνται. Τα επόμενα χρόνια ο εμπορικός και οικονομικός γίγαντας που λέγεται Κίνα, αλλά και οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις και αγορές της Ασίας, θα αναζητήσουν νέους δρόμους εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με την Ευρώπη.
Η Ελλάδα θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα αν αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της σχέση και γίνει η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για αυτές τις χώρες και ιδιαίτερα την Κίνα.
Υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Ο Πειραιάς μετατρέπεται ήδη σε διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων για όλη την Ευρώπη.
Για εμάς εδώ, στα Δωδεκάνησα, υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση στον τομέα του τουρισμού. Η Κίνα είναι μία νέα και παρθένα τουριστική αγορά Σε αυτή τη χώρα, δημιουργείται και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς μία οικονομικά εύρωστη μεσαία τάξη που μπορεί και θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αναζητά τουριστικούς προορισμούς. Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια Κινέζοι, θα ταξιδέψουν τα 7 επόμενα χρόνια στο εξωτερικό. Για εμάς, είναι μία πρόκληση, να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτή την αγορά.
Θυμηθείτε, πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι η τουριστική αγορά της Ρωσίας θα βρισκόταν στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας.
Από εκεί και πέρα, σίγουρα δεν λύθηκαν ούτε και θα λυθούν σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο τα προβλήματα στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.
Κάτι, όμως, άρχισε και κινείται, κάτι αλλάζει και αυτό σταδιακά θα περάσει παντού ως τάση. Με την προσέλκυση επενδύσεων, τη διοχέτευση όλων των πόρων του νέου ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και σκληρή δουλειά, θα αφήσουμε πίσω μας τα Μνημόνια.
3. Είχατε μια περιπέτεια στο Α.Τ Καρπάθου… Ποια είναι η “γεύση” που σας άφησε;
Δεν θέλω να δώσω καμία συνέχεια σε αυτό το θλιβερό περιστατικό.
Κρατώ την ομόθυμη καταδίκη αυτού του περιστατικού από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα από τους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους της Δωδεκανήσου, τους οποίους τιμώ και σέβομαι. Αναγνωρίζω τον κοινωνικό ρόλο και την προσφορά τους, όπως αναγνωρίζω ότι έχουν υποστεί άδικες περικοπές στους μισθούς τους.
Θέλω να στείλω και ένα ακόμα μήνυμα. Την οικονομική κρίση, κάποια στιγμή, θα την αφήσουμε πίσω μας.
Όταν, όμως, συμβεί αυτό, η κοινωνία μας, θα πρέπει να έχει διατηρήσει τη συνοχή της. Να μην έχει μετατραπεί σε μία κοινωνία μίσους και βίας.
4. Τα μεγάλα προβλήματα στη Δωδεκάνησο, υγεία και ασφάλεια, παραμένουν….Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις αλλά πενιχρά αποτελέσματα…Πόσο θα αντέχουν ακόμη οι νησιώτες;
Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ή θα προσποιηθώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. ʼλλωστε, μέσα από την πολιτική και κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα, αναδεικνύω αρκετά από αυτά.
Οι δυσκολίες είναι τεράστιες, κ. Βενιανάκη, γιατί είναι τεράστια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό που επιδιώκω, είναι να μην αναλώνομαι σε διαπιστώσεις, να διεκδικώ λύσεις και αποτελέσματα.
Κάποιες φορές, καταφέρνουμε να βρούμε και να δώσουμε λύσεις, κάποιες άλλες όχι.
Θα σας μιλήσω συγκεκριμένα. Είναι δεδομένο το πρόβλημα με τη υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Δωδεκανήσου, μιας περιοχής που είναι και πύλη εισόδου στη χώρα, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών μας.
Την Τετάρτη ήμουν στον κ. Υπουργό, συνάντησα και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Είδα θετική προδιάθεση από την πλευρά τους, θα χρειαστεί, όμως, να επανέλθω για να δρομολογηθεί η ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά μας και αυτό να γίνει σύντομα.
Διαρκής αγώνας, προσπάθεια και διεκδίκηση. Αυτό που ίσως θεωρούν οι πολίτες ως αυτονόητο, δυστυχώς δεν είναι κ. Βενιανάκη.
Θα σας αναφέρω, επίσης, την ενίσχυση των δυνάμεων της frontex στην περιοχή, που επιτεύχθηκε μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια, για να περιοριστεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Και θα υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση σε πόρους και υποδομές το 2014, η αρμόδια Επίτροπος, κ. Μάλστρομ, είναι θετική απέναντι σε αυτή την προοπτική.
5. Λέτε συχνά ότι δεν υπολογίζετε το μικροπολιτικό κόστος…Πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια; σας ερωτώ γιατί είστε νέος πολιτικός και φαντάζομαι ότι θέλετε να παραμείνετε στη πολιτική…
Κυρία Βενιανάκη, θα είμαι στην πολιτική, για όσο καιρό οι πολίτες κρίνουν ότι η παρουσία μου είναι χρήσιμη.
Είμαι νέος πολιτικός, μπήκα στην πολιτική στην πιο δύσκολη συγκυρία, στην πιο δύσκολη εποχή.
Υπάρχει απαξίωση της πολιτικής, δεν θέλω να ταυτιστώ σε καμία περίπτωση με τέτοιου είδους πρακτικές.
Έχω επιλέξει να λέω την αλήθεια στους πολίτες, να στηρίζω δύσκολες επιλογές. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Την ίδια, όμως, στιγμή θέλω να συνδέσω την παρουσία μου με ουσιαστικά πράγματα, με προτάσεις και λύσεις για το μικρό και το μεγάλο πρόβλημα.
Θέλω όσοι με εμπιστεύθηκαν να αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους.
Είμαι σε μεγάλη απόσταση από τις πρακτικές και τις συμπεριφορές του παρελθόντος, τη μικροπολιτική, το λαϊκισμό, τις υποσχέσεις.
Θεωρώ ότι και οι ίδιοι οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά, είναι πλέον περισσότερο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι. Επανεξετάζουν και επαναξιολογούν αξίες και συμπεριφορές.
6. Πλησιάζει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα; Συμφωνείτε με όσα ακούγονται ότι ίσως ο Σαμαράς διαλύσει της Ν.Δ και δημιουργήσει μια νέα ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη;
Οι πολιτικοί σχηματισμοί συνδέονται πάντα με υπαρκτές ιστορικές ανάγκες αλλά και με την απαίτηση κοινωνικών δυνάμεων να εκφραστούν. Θα σας έλεγα ότι αυτό το πολιτικό σκηνικό, στο οποίο ζούμε σήμερα, είναι προϊόν της βαθιάς κρίσης των τριών τελευταίων χρόνων που ανέτρεψε κεκτημένα ζωής και διαβίωσης, ανέτρεψε πολιτικές και κοινωνικές σταθερές.
Δεν θεωρώ ότι αυτό το οποίο βλέπουμε αποτελεί την τελική σύνθεση, είναι πιστεύω μία μεταβατική κατάσταση.
Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μία μεγάλη και συμπαγή παράταξη, εκφράζει τη φιλελεύθερη ιδεολογία και αποτελεί εγγυητή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Αυτή τη στιγμή, προέχει να σταθεί ξανά γερά η χώρα στα πόδια της και έπονται οι πολιτικοί σχεδιασμοί ή και ο σχολιασμός στη βάση σεναρίων που διακινούνται.
Ο πυρήνας αυτής της παράταξης θα παραμείνει η φιλελεύθερη ιδεολογία που έχει αναφορές στην κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στις ιστορικές επιλογές που έχει κάνει η χώρα.
Αυτή η παράταξη έχει χρέος να διαμορφώσει τη Στρατηγική για την Ελλάδα του 2021, τα προτάγματα, τις νέες μεγάλες ιδέες που θα κινητοποιήσουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χώρας. Είναι τιμή και ευθύνη για μένα που συμμετέχω στην ομάδα που θα προετοιμάσει αυτή τη Στρατηγική για την Ελλάδα του 2021 και θα την παρουσιάσει στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
7. Χρυσή Αυγή: πως θα πρέπει το πολιτικό σύστημα κατά τη γνώμη σας να την “πολεμήσει”;
Η δημοκρατία έχει κανόνες, η συντεταγμένη πολιτεία έχει νόμους. Όποιος τους παραβιάζει, αντιμετωπίζει και τις συνέπειες.
Η Χρυσή Αυγή υποδαυλίζει το μίσος, επενδύει στην κρίση, στην οργή. Όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες θα επανέλθει στα πραγματικά της μεγέθη, εκεί που βρισκόταν και στο παρελθόν.
Είναι αδιανόητο να λέει κανείς, ότι αυτοί που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, θέλοντας να δώσουν ένα πολύ γερό χτύπημα στο πολιτικό σύστημα, έχουν φιλοναζιστικές και ρατσιστικές απόψεις. Αυτό δεν ισχύει.
Δεν συμβαίνει αυτό και δεν χρειάζονται και ειδικά και έκτακτα διοικητικά μέτρα, η δημοκρατία διαθέτει ένα ισχυρό θεσμικό και νομικό οπλοστάσιο, δεν κινδυνεύει.
Η Χρυσή Αυγή θα αποδυναμωθεί όταν η χώρα αρχίσει πάλι να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα αντιμετωπιστεί πολιτικά όταν αναδειχθεί ο πραγματικός της ρόλος, όταν το Κράτος και ο Νόμος δεν αφήνουν άλλους να τους υποκαθιστούν, γιατί η φύση απεχθάνεται το κενό.
Ανοχή δεν θα υπάρξει απέναντι σε φαινόμενα ανομίας.
8. Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις υποψηφιότητες στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ακούγονται τα πρώτα ονόματα όπως αυτό του Γιάννη Παππά για την Περιφέρεια; Πως θα βλέπατε μια τέτοια υποψηφιότητα;
Νομίζω ότι είναι πρόωρη κάθε συζήτηση σε αυτή τη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα προσεγγίζουν το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τις επιλογές τους.
Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον, να δώσουμε τη ευκαιρία στην κοινωνία των πολιτών να αποφασίσει ή ίδια. Θεωρώ ότι η εποχή των χρισμάτων έχει παρέλθει μαζί με τις πρακτικές ενός πολιτικού σκηνικού που διαρκώς ανασυντίθεται.
Οι πολίτες θα εμπιστευθούν πρόσωπα και προτάσεις που θα στηρίζονται σε πλατιές κοινωνικές συμμαχίες , σε ευρείες συναινέσεις.
Με αυτή την εμφανή, πλέον, τάση αλλά και απαίτηση της κοινωνίας, οφείλουν να κινηθούν σύστοιχα και τα κόμματα.
Ο Γιάννης ο Παππάς είναι φίλος μου, δεν γνωρίζω όμως τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες του. Είναι δεδομένο, σε ό, τι με αφορά, ότι οι επιλογές μου στην πολιτική δεν συμπεριλαμβάνουν αποκλεισμούς και υπονομεύσεις αλλά καθαρές και έντιμες σχέσεις.
Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Η ΓΝΩΜΗ”: http://gnominews.gr/2013/05/%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9/