Όπως είναι γνωστό, πρόκειται να δημιουργηθούν δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουριστικών σπουδών και ο Βουλευτής έχει αναλάβει πρωτοβουλία να αποτελεί η Ρόδος την έδρα του ενός εκ των δύο αυτών τμημάτων. Ο κ. Κόνσολας, έχει ήδη ζητήσει τη σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθούν τα ζητήματα τουριστικής εκπαίδευσης, με το αίτημα του να στηρίζεται και από 17 άλλους Βουλευτές.
Την Παρασκευή ο κ. Κόνσολας έθεσε, εγγράφως και δημόσια, το ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος τουριστικών σπουδών στη Ρόδο, με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων που ενισχύουν τη Ρόδο ως επιλογή.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον κ. Αρβανιτόπουλο, έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές και τα νέα δεδομένα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, επιβάλλουν μία διαφορετική οπτική.
Σας είχα καταθέσει και δημόσια την πρότασή μου για τον ανασχεδιασμό του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.
Το κορυφαίο και το πιο σημαντικό, είναι η διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης και του γνωστικού αντικειμένου των πανεπιστημιακών σχολών με το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε περιοχής.
Δράττομαι της ευκαιρίας για να επαναφέρω την πρόταση αυτή με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει δύο νέες πανεπιστημιακές σχολές με αντικείμενο σπουδών τον τουρισμό.
Γνωρίζω ότι η θητεία σας στο Υπουργείο αλλά και η ακαδημαϊκή σας πορεία χαρακτηρίζεται από μία βαθιά αίσθηση ρεαλισμού, ευθύνης και ορθολογισμού.
Η Ρόδος αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσια βάση.
Αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου, διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές.
Αν υπάρχει ένας τόπος που ταυτίζεται με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, είναι η Ρόδος.
Θεωρώ, ότι δικαιούται να διεκδικήσει την έδρα της μίας εκ των δύο πανεπιστημιακών σχολών τουρισμού.
Με αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια, το δικαίωμα αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο.
Για τη Ρόδο, η προοπτική αυτή δεν εξαντλείται στην ίδρυση μιας ακόμα πανεπιστημιακής σχολής που θα έχει ως έδρα το νησί. Έχει ευρύτερη σημασία.
Συνδέεται με το αναπτυξιακό μας πρότυπο και μπορεί να δώσει νέα ώθηση σε αυτό.
Στο νησί υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί η λειτουργία αυτής της σχολής με ερευνητικά προγράμματα αλλά και με την εφαρμοσμένη έρευνα σε όλες τις εκφάνσεις του τουρισμού.
Παράλληλα, εκτιμώ ότι η κατεύθυνση και το πρόγραμμα σπουδών αυτής της σχολής, θα πρέπει να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα, να διαμορφωθούν με όρους μέλλοντος, να στηρίξουν ένα σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για το Αιγαίο.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι μαζί με την πλειοψηφία των συναδέλφων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατέθεσα αίτημα να συζητηθούν τα ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ, αλλά και ο προσανατολισμός της ανώτατης εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ρόδος δεν διεκδικεί απλώς τη φιλοξενία της πανεπιστημιακής σχολής, με γνωστικό αντικείμενο τον τουρισμό.
Πληροί τα κριτήρια, διαθέτει ιστορία αλλά και υποδομές σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης αλλά και κομβική, γεωπολιτικά, θέση.
Εύχομαι η πρότασή μου αυτή να αξιολογηθεί με τη βαθιά γνώση, την αντικειμενικότητα και τον ορθολογισμό που σας χαρακτηρίζει.