Ο κ. Κόνσολας επικαλείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων και μελετών στη Νότια Ρόδο, ύψους 4 εκ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην περιοχή.
 
Ο Βουλευτής ζητά από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Ζερβό, αλλά και από τον Διευθυντή Μελετών και Κατασκευών της ΔΕΗ, κ. Καραγιάννη, να αναληφθεί, αναδρομικά, η ίδια υποχρέωση και για την ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή και συγκεκριμένα για την Κρεμαστή, τα Μαριτσά, το Παραδείσι, την Παστίδα, τη Δαματριά, τη Θολό, τη Σορωνή, τα Καλαβάρδα, τα Πλατάνια τη Διμυλιά, τη Σάλακο, τις Φάνες και τ’Απόλλωνα.
 
Ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του αυτή και το Δήμαρχο, κ. Χατζηδιάκο, τους επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου και τους Προέδρους και τα μέλη των τοπικών Συμβουλίων.
 
Σε δήλωσή του επισημαίνει:
 
«Η λειτουργία του εργοστασίου στη Σορωνή, προκαλεί για χρόνια μια σημαντική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή. Είναι εύλογο και θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε τεθεί το ζήτημα της υλοποίησης αντισταθμιστικών έργων και μελετών από την πλευρά της ΔΕΗ, όπως έγινε και με το εργοστάσιο στη Ν. Ρόδο και με απόφαση, μάλιστα, του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.
 
Κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση προς τη διοίκηση της ΔΕΗ και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Την πρόταση αυτή, όμως, πρέπει να τη στηρίξουν και να της δώσουν ακόμα πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο, η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση».
 
Το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ως εξής:
 
Προς:
Αξιότιμο Κύριο
Αρθούρο Ζερβό,
Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ
Κοινοποίηση:
Αξιότιμο Κύριο
Φώτιο Καραγιάννη,
Διευθυντή Μελετών και Κατασκευών της ΔΕΗ
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Η ΔΕΗ έχει υιοθετήσει τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών με αντισταθμιστικά αναπτυξιακά έργα, στις περιοχές που λειτουργούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού ή κατασκευάζονται ενεργειακά έργα.
 
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτηθούν έργα και μελέτες στη Νότια Ρόδο, συνολικού προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της κατασκευής του νέου εργοστασίου, επιβεβαιώνει αυτή την πρακτική.
 
Οφείλω, όμως, να θέσω ένα ακόμα ζήτημα, που αφορά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή, για το οποίο δεν υπήρξε αντίστοιχη κίνηση.
 
Είναι δεδομένη η επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου στην ευρύτερη περιοχή των πρώην δήμων Πεταλουδών και Καμείρου αλλά και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην οικονομική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. 
 
Δεδομένη, όμως, θα έπρεπε να είναι και η πρόθεση της ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει, ως αντισταθμιστικό και ανταποδοτικό όφελος, έργα και μελέτες στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας του εργοστασίου στη Σορωνή, όπως ακριβώς έπραξε και για τη Νότια Ρόδο αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας.
 
Σας ζητώ να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόταση που καταθέτω στα πλαίσια μιας νέας αντίληψης για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση μπορούν να προσδιοριστούν τα έργα και οι μελέτες αλλά και να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ρόδου.
 
Στα πλαίσια της ισονομίας αλλά και της στρατηγικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΔΕΗ με τις τοπικές κοινωνίες, σας ζητώ να προχωρήσετε στη θετική αποτίμηση αυτής της πρότασης και την υλοποίηση της.
 
 
Με εκτίμηση
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου