Οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολικά κτήρια της Δωδεκανήσου είχαν γίνει το 2007 και το 2008, δηλαδή πριν από δέκα (10) χρόνια.

Αυτό αποκαλύπτεται σε απάντηση της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή από τις 15 Ιουνίου.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε ζητήσει στην Ερώτηση που κατέθεσε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και το δείκτη σεισμικής αντοχής δημόσιων κτιρίων και κατά προτεραιότητα των σχολικών κτιρίων στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Είχε επισημάνει, μάλιστα, ότι πολλά από τα σχολικά κτίρια στα Δωδεκάνησα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 (πριν από την έναρξη ισχύος του αναβαθμισμένου αντισεισμικού κανονισμού), κάτι που καθιστά άμεση  προτεραιότητα  έναν πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο στα σχολικά κτίρια.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Το γεγονός ότι οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολικά κτήρια της Δωδεκανήσου έγιναν πριν από 10 χρόνια, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει όλους.

Αυτή τη στιγμή, η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την υποχρεωτική εφαρμογή ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτίρια της χώρας.

Σε ό, τι αφορά στα Δωδεκάνησα, μετά το σεισμό στην Κω, πρέπει να υπάρξει νέος προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτήρια και να καταγραφούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».

 

Επισυνάπτεται η απάντηση στην Ερώτηση που είχα καταθέσει:

Απάντηση_Προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια της Δωδεκανήσου