Ο Βουλευτής παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία και ενημέρωσε τον Υπουργό για το υψηλό κόστος που επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και στον ίδιο τον καταναλωτή η μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κόνσολας αυτή τη στιγμή στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, ο νησιώτης πληρώνει κατά μέσο όρο 10.2 ευρώ το κυβικό ενώ σε κάποια νησιά το κόστος αγγίζει και τα 15 ευρώ. Προέταξε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών που θα στηρίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας μονάδες αφαλάτωσης αλλά και σε έργα μικρής κλίμακας για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
 
Παράλληλα ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των νησιωτικών δήμων που συντηρούν μονάδες αφαλάτωσης.
 
ʼμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη που προωθεί αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες ενισχύονται ο Δήμος Νισύρου με 120.374 ευρώ και ο Δήμος Σύμης με 53.834 ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και νέες ενισχύσεις στο άμεσο μέλλον.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισήμανε:
 
” Ο κ. Μιχελάκης είναι ανοιχτό μυαλό, έχει αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες των άνυδρων νησιών.
Ανταποκρίθηκε με ετοιμότητα, ευελιξία και αμεσότητα.
 
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι την αναγκαιότητα να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, που θα δίνει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο θέμα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών.
 
Με τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, στην αγορά και μεταφορά νερού στα νησιά, θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, να μην είναι αναγκασμένοι οι νησιώτες να πληρώνουν υπέρογκο τίμημα για κάτι που είναι φυσικό αγαθό.”