Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για την τουριστική εκπαίδευση.

Από τη συζήτηση και τις απαντήσεις της Υπουργού Τουρισμού αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση, μετά από τρεισήμισι χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται στο πεδίο του σχεδιασμού…

Η κα. Υπουργός, επικαλέστηκε τα δημοσιονομικά προβλήματα, ως αιτία για την απραξία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα.

Δεν ευθύνονται, όμως, τα δημοσιονομικά προβλήματα για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίστηκαν τα ακαδημαϊκά δικαιώματα των αποφοίτων των ΑΣΤΕ προκειμένου να μπορούν να εισαχθούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα ούτε για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών.

Ο κ. Κόνσολας στην ομιλία του επισήμανε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακύρωσε στην πράξη, αφού πρώτα παρέπεμψε στις καλένδες, σοβαρές προσπάθειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά και αγγλόφωνων τμημάτων που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.

Φυσικά, ούτε λόγος για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που θα είχε στόχο την μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου»

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση που έχει κατατεθεί, εδώ και τρία χρόνια, για μια ευρεία συζήτηση για τα ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

«Δεν αντιλαμβάνεστε την ανάγκη επανασχεδιασμού των τουριστικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Δεν βλέπετε ότι τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς;

Δεν διαπιστώνετε το κενό που υπάρχει στο ερευνητικό έργο για τα ζητήματα του τουρισμού;

Το μόνο που ενδιέφερε αυτή την κυβέρνηση ήταν να ματαιώσει την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών, που δεν θα κόστιζε ούτε ένα ευρώ και θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο, μόνο και μόνο γιατί το δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση;», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Αναφερόμενος στις ΑΣΤΕ, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι οι ΑΣΤΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε Ακαδημίες Τουριστικών Σπουδών, με νέες ειδικότητες και νέα και σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

Τόνισε ότι θα πρέπει να αποκτήσουν επιστημονικό συμβούλιο, να ενταχθούν  στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, να λειτουργούν σε αυτές αγγλόφωνα τμήματα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς σπουδαστές με δίδακτρα.

«Η κυρία Υπουργός Τουρισμού, τρεισήμισι χρόνια μετά, εξαγγέλλει και πάλι την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών και την  ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων ΑΣΤΕ με τα πτυχία των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ και την πρόσβαση των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε προγράμματα  μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Ποιος την πιστεύει;», τόνισε ο κ. Κόνσολας.