Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα ενισχύονταν με 70 έως 80 αστυνομικούς, κατά μέσο όρο, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
 
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας αναδεικνύει το ζήτημα της υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων στα αεροδρόμια Ρόδου και Κω, από τα οποία διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο και αποτελούν πύλες εισόδου στη χώρα.
 
Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Για πρώτη φορά οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα δεν ενισχύονται με αποσπάσεις προσωπικού την τουριστική περίοδο.
 
Είναι μια κίνηση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αστυνόμευση των νησιών αλλά και στην εικόνα που θα αποκομίσουν οι επισκέπτες μας».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
ΘΕΜΑ: «Πλήρης υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Πάγια τακτική όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η ενίσχυση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα.
 
Κατά μέσο όρο, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα, ενισχύονταν την τουριστική περίοδο με 70 έως 80 αστυνομικούς, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες.
 
Ενδεχόμενη απόσπαση δόκιμων αστυνομικών, τον επόμενο μήνα, δεν πρόκειται να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται αφού οι δόκιμοι αστυνομικοί δεν μπορούν να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες του σώματος και η απασχόλησή τους περιορίζεται σε συγκεκριμένες εργασίες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν έλθει με απόσπαση 4 μόνο αστυνομικοί για το τμήμα του αεροδρομίου της Ρόδου, οι οποίοι σαφέστατα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στους τομείς της ασφάλειας αλλά και του διαβατηριακού ελέγχου.
 
Επισημαίνω, ιδιαίτερα, το γεγονός της υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω από τα οποία διακινούνται κάθε χρόνο εκατομμύρια επιβάτες και αποτελούν πύλες εισόδου στη χώρα.
 
Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή του Υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ να μην προχωρήσει στην απόσπαση προσωπικού, όπως κάθε χρόνο, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης σε δύο τουριστικές περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της αρμοδιότητας της Α και της Β Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
 
1.Για ποιο λόγο δεν έγιναν αποσπάσεις προσωπικού, όπως γινόταν κάθε χρόνο, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα.
 
2.Αν προτίθεται να ενισχύσει άμεσα με αποσπάσεις προσωπικού την Α και την Β Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, αφού η προγραμματισμένη μετακίνηση δόκιμων αστυνομικών είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες.
 
3.Εάν προτίθεται να ενισχύσει με προσωπικό τα υποστελεχωμένα, σε μεγάλο βαθμό, Αστυνομικά Τμήματα στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω που αποτελούν πύλες εισόδου και από τα οποία διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου