Ο Μάνος Κόνσολας έκανε λόγο για ανατροπή της άνισης και άδικης αντιμετώπισης που υφίσταται η Περιφέρεια με τη μετάταξή της στο στόχο 2, με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν προ δεκαετίας και πλέον, κάτι που σημαίνει μειωμένη χρηματοδότηση και αδυναμία υλοποίησης έργων υποδομής στα νησιά μας.
 
Αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο διεκδίκησης για να επανέλθει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 1, αφού τα κριτήρια που την κατατάσσουν στις πλούσιες και ανεπτυγμένες περιφέρειες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 
«Δεν μπορεί να κατατάσσεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο στόχο 2, με βάση στοιχεία και δεδομένα που ίσχυαν προ δεκαετίας και πλέον, τη στιγμή που αυτά τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.
 
Δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψιν οι αριθμοί της κρίσης και της ύφεσης, οι επιπτώσεις από το μεταναστευτικό και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.
 
Υπάρχουν 3 ή 4 νησιά με υψηλό ΑΕΠ και ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως, είναι μια πολυνησιωτική περιφέρεια και η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και χαρακτηρίζεται από έλλειψη υποδομών.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα, οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επιτύχει την αλλαγή του χρηματοδοτικού status και τη μετάταξη της στις περιφέρειες που εντάσσονται στο στόχο 1», επισήμανε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
 
Ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε, πέρα από τη στήριξη που πρέπει να έχει αυτή η διεκδίκηση από την κυβέρνηση, να υπάρξει και ένα διακομματικό άτυπο συντονιστικό όργανο που θα συνδράμει την προσπάθεια αυτή.
 
Ζήτησε, επίσης, από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,   να ανακατανείμει τους πόρους και να ενισχύσει το ΠΕΠ 2014-2020 της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
 
Στην ίδια λογική, θα πρέπει να υπάρξει και αύξηση των πόρων που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από τα τομεακά προγράμματα.