Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει άμεση ανάγκη τροποποίησης και επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.
Οι αγρότες της Ρόδου υφίστανται κάθε χρόνο μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους από τα ελάφια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ελάφια δεν συμπεριλαμβάνονται στα άγρια ζώα, όπως οι αρκούδες και τα αγριογούρουνα, τα οποία θεωρούνται λόγος χορήγησης αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούν σε αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR..
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Ρόδου, στην οποία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελαφιών που ζουν στη φύση, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ΕΛΓΑ με ορθολογικά κριτήρια.
Οι αγρότες της Ρόδου βρίσκονται, κυριολεκτικά, σε απόγνωση, αφού βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της φυτικής τους παραγωγής να καταστρέφεται και οι ίδιοι να μην δικαιούνται αποζημίωσης.
Ταυτόχρονα, όμως, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να τεθεί σε κίνδυνο η προστασία και ο πληθυσμός των ελαφιών στο νησί.
Ο ΕΛΓΑ μπορεί να επικαλείται ότι υπάρχει δυσκολία διάκρισης των ζημιών που προκαλούνται από ελάφια ή αιγοπρόβατα, αλλά αυτό δεν ευσταθεί αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές δασοφυλάκων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, με τις οποίες αποδεικνύονται οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες από τα ελάφια.
Επιπρόσθετα, ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά αφού οι ζημιές που προκαλούνται από ελάφια είναι σχετικά μικρές.
Απαιτείται η τροποποίηση του κανονισμού προκειμένου να τυγχάνουν αποζημίωσης και οι αγρότες που οι καλλιέργειες τους υφίστανται ζημιές από τα ελάφια.
ʼλλωστε, σχετική μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί και έχει παραδοθεί τόσο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όσο και στον ΕΛΓΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν προστίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να δικαιούνται αποζημίωση και οι αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες υφίστανται ζημιές από τα ελάφια.
Ο ερωτών Βουλευτής