Μέχρι το 2015 η εξισωτική αποζημίωση δινόταν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους των δυσπρόσιτων νησιωτικών και ορεινών περιοχών, ως αντιστάθμισμα των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς προϊόντων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που συνδέονται με τις δυσπρόσιτες περιοχές (δυσκολίες πρόσβασης κ.ο.κ).
Η αλλαγή των κριτηρίων στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών, αλλά και των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία διαπίστωσε ότι υπάρχει τεράστια μείωση στα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν, η οποία υπερβαίνει το 65 % σε κάποιες περιπτώσεις.
Όλα αυτά, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει επιβάλλει μέτρα, όπως οι φορολογικές επιβαρύνσεις με την αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κτηνοτρόφοι στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές, κάλυπταν μέσα από την εξισωτική αποζημίωση τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος αφού το εισόδημά τους δεν επαρκεί και διαρκώς συρρικνώνεται.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
2.Εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διαφοροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών.
3.Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντισταθμιστεί η απώλεια του εισοδήματος αυτών των ανθρώπων για το 2016, που επλήγησαν από την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου