«Το προσφυγικό ως όρος δεν υφίσταται πια, έχει υποχωρήσει.
 
Το πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό και είναι πρόβλημα όχι παράτυπης αλλά παράνομης μετανάστευσης.
 
Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έρχονται, πλέον, στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες. Είναι παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν, από τις χώρες της Βορείου Αφρικής, από ασφαλείς περιοχές του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
 
Ακόμα και αυτοί που δηλώνουν Σύριοι, ελέγχονται ως προς την καταγωγή τους από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή πρέπει να ελεγχθεί η γνησιότητα των εγγράφων. Είτε σας αρέσει, λοιπόν, είτε όχι, ο σωστός όρος είναι μεταναστευτικό πλέον. Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης, όμως, τους έχουν βαφτίσει όλους πρόσφυγες. Για αυτό και εδώ και δύο χρόνια δεν κάνει διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
 
Η κυβέρνηση χειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο, ένα θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας που θα το βρούμε μπροστά μας. Προφανώς μια κυβέρνηση, που λειτουργεί ως ΜΚΟ, δεν μπορεί να αντιληφθεί τους κινδύνους και να τους συσχετίσει με την ανοιχτή αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον κ. Ερντογάν.
 
Για αυτό και με περίσσευμα ελαφρότητας και εθνικής ανευθυνότητας μετατρέψατε τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ανθρώπων, ακόμα και νησιά στα οποία υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.
 
Τέτοια ανευθυνότητα», επισήμανε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κατήγγειλε ότι γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, στήθηκε μια τεράστια εργολαβία, επισημαίνοντας:
 
«Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πόσο και ποιο είναι το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό από τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
 
Καταθέσαμε Ερώτηση, μαζί με τους συναδέλφους κ.κ. Βασίλη Κικίλια, Κώστα Καραμανλή και Κώστα Κατσαφάδο από τις 6 Σεπτεμβρίου.
 
Θέσαμε ευθέως και καθαρά το ζήτημα του κόστους, ζητήσαμε ακριβή στοιχεία για το κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού στον κρατικό προϋπολογισμό, στον Έλληνα φορολογούμενο.
 
Ζητήσαμε αναλυτικά στοιχεία για:
 
– Το ύψος του συνολικού κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό από την κατασκευή των hot spot αλλά και των δαπανών σίτισης των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών.
 
– Τις εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε η κατασκευή και τα συνοδά έργα σε κάθε ένα από τα hot spot που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και το κόστος.
 
– Το λόγο που η κυβέρνηση δεν ενέταξε το κόστος κατασκευής των hot spot και των λειτουργικών τους δαπανών αλλά και της σίτισης στο Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤEA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, επιβαρύνοντας, έτσι, τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σαφή απάντηση δεν έχουμε πάρει».
 
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η κυβέρνηση φοβάται να δώσει τα ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα για το κόστος που έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η διαχείριση του μεταναστευτικού, αφού το κόστος αυτό έχει υπερβεί πλέον τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει το κόστος στην τοπική οικονομία των νησιών και στον τουρισμό.
 
«Έχετε το θράσος να κοροϊδεύετε τους νησιώτες, να τους λέτε ότι θα αποσυμφορήσετε τα νησιά και θα μεταφέρετε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
 
Ψέματα χωρίς τέλος.
 
Και την 1η Ιανουαρίου θα φορτώσετε ένα ακόμα βάρος στα νησιά.
 
Θα καταργήσετε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Λέσβο, στην Κω, στη Χίο, στη Λέρο και στη Σάμο.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι γύρω από το μεταναστευτικό έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων. Και η κυβέρνηση στέλνει το λογαριασμό αυτού του χορού εκατομμυρίων να πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες.
 
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο κόστισαν τα hot spots, τα κέντρα παραμονής και φιλοξενίας.
 
Κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες εργολαβίες έτρεξαν μέσα σε αυτά για τα συνοδευτικά έργα», επισήμανε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
 
Ο κ. Κόνσολας κάλεσε τον Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, να δώσει απαντήσεις για το αν άσκησε  πιέσεις προκειμένου να αλλάξουν  οι προδιαγραφές για τους οικίσκους των καταυλισμών με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το κόστος και να εκτιναχτεί στα 120 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμοι οικίσκοι εγκεκριμένων διεθνών προδιαγραφών.
 
Ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να απαντήσει στις καταγγελίες του πρώην Γ.Γ., κ. Βουδούρη, για το γεγονός ότι έχει εκχωρήσει τη διαχείριση όλων των τεχνικών έργων του Υπουργείου  σε σύμβουλο του πολιτικού του γραφείου, καθώς και σε προσωπικό του φίλο, πολιτικό μηχανικό, ενώ υπάρχει θεσμικό Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης.
 
Επίσης, αναφέρθηκε και στον φωτογραφικό διαγωνισμό για τη σίτιση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα σαράντα δύο hotspots: «Βάλατε όρο ότι για να επιλεγεί μια εταιρεία να προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό σε ατομικές μερίδες, θα πρέπει να έχει κύκλο 3,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως ή αλλιώς περίπου 316,677 ευρώ τον μήνα. Ουσιαστικά, δηλαδή, τι κάνετε; Ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός για μεγάλες εταιρείες και αποκλείετε έτσι τις εταιρείες τοπικού ενδιαφέροντος», επισήμανε ο Βουλευτής.
 
Όπως τόνισε ο κ. Μάνος Κόνσολας: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχει απλώς σκιές. Έχει μετατραπεί σε πάρτυ.
Πάρτυ για τους εκλεκτούς της κυβέρνησης αλλά και για διάφορες ΜΚΟ τις οποίες δεν θέλει να ελέγξει η κυβέρνηση.
 
Παράπλευρες απώλειες σε αυτό το πάρτυ είναι τα νησιά, ο τουρισμός μας αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: η εθνική ασφάλεια».