Η στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, κρίσιμων ειδικοτήτων, οδηγούν το Θεραπευτήριο σε καθεστώς οριακής λειτουργίας, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων ενός μεγάλου νησιού αλλά και τις ανάγκες πασχόντων από χρόνια και σοβαρά ψυχικά νοσήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ό,τι αφορά στο ιατρικό προσωπικό από τις 62 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα υπηρετούν 13 γιατροί.
Από τις 395 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές οι 232.
Η εικόνα υποστελέχωσης του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου έχει παράπλευρες απώλειες, δημοσιονομικού χαρακτήρα. Υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις αεροδιακομιδές. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γίνει, το τελευταίο οκτάμηνο, 48 αεροδιακομιδές από τη Λέρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά, κάτι που σημαίνει ανάλογη και υψηλή επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι σαφές ότι το κόστος των διακομιδών είναι πολλαπλάσιο από το κόστος πρόσληψης ιατρικού προσωπικού.
Ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου είναι η έλλειψη ψυχιάτρων, που έχει οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Οξέων Περιστατικών, το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες 25 έως 40 ασθενών από όλα τα Δωδεκάνησα, για χρονικό διάστημα από έναν έως τρεις μήνες. Όλοι αυτοί οι ασθενείς και κυρίως οι οικογένειες τους είναι πλέον αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Αθήνα.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο ψυχίατροι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός Τμήματος Οξέων Περιστατικών.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου