Σε επιστολή της προς τον κ. Κόνσολα, η Επίτροπος συμφωνεί με την πρόταση του Βουλευτή για την αλίευση του είδους, την αποζημίωση των ψαράδων και την αξιοποίηση της τοξικής ουσίας του λαγοκέφαλου από την φαρμακοβιομηχανία.
 
Η κα. Δαμανάκη επισημαίνει το παράδειγμα της Κύπρου, όπως είχε κάνει και ο κ. Κόνσολας στη δική του επιστολή. Τονίζει ότι η Κύπρος εκπόνησε διαχειριστικό σχέδιο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του λαγοκέφαλου και αναφέρει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανάλογη δράση και στο Αιγαίο.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, εντός της ημέρας, θα θέσει το ζήτημα της εκπόνησης διαχειριστικού σχεδίου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη ενώ ευχαρίστησε και την κα. Δαμανάκη για τη θετική αποτίμηση της πρότασης του.
 
Σε δήλωση του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Υπάρχει τεράστια ολιγωρία και καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης απειλής για τα αλιευτικά μας αποθέματα.
 
ʼμεσα πρέπει να εκπονηθεί το διαχειριστικό σχέδιο, το θέμα θα τεθεί πιεστικά από την πλευρά μου στο Υπουργείο.
 
Μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και τον ʼξονα Προτεραιότητας 3.1-Συλλογικές Δράσεις αλλά και του νέου ταμείου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 
Η λύση είναι στην αλιεία του λαγοκέφαλου την περίοδο της αναπαραγωγής του, για την οποία θα αποζημιώνονται οι ψαράδες.
Μπορεί να χρηματοδοτηθεί μία ακόμα δράση, όπως είναι η πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών για την αλιεία του λαγοκέφαλου.
 
Για παράδειγμα, το αρμόδιο Υπουργείο της Κύπρου χρηματοδότησε την αλιεία του λαγοκέφαλου από γρι-γρι, εξοπλισμένα με κυκλικά δίχτυα, αφού οι λαγοκέφαλοι κινούνται κατά κοπάδια.
 
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, συνιστά απειλή για την αλιεία μας στο Αιγαίο. Έχουμε, πλέον, όμως, τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε και εκεί θα κατευθυνθούν οι προσπάθειές μας».