Οι πολίτες της Πάτμου έδωσαν ηχηρή παρουσία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην πολιτική ομιλία του Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε και σε ερωτήματα που του έθεσαν οι πολίτες.

Ο Μάνος Κόνσολας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα που έχει ανακύψει με τους δασικούς χάρτες, υπενθυμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει, εδώ και δύο χρόνια με ομιλία του στη Βουλή, για το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε η κυβέρνηση στους πολίτες της Πάτμου.

«Είναι αδιανόητο το 80% της Πάτμου, να θεωρείται δάσος.

Η κυβέρνηση έβαλε σε μια μεγάλη περιπέτεια τους πολίτες της Πάτμου, οι οποίοι υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και έξοδα για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα για την περιουσία τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αγροτικές εκτάσεις χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίες για ένα διάστημα εγκαταλείφθηκαν από τους έχοντες της κυριότητα. Αυτές οι εκτάσεις μετατράπηκαν σε δάσος και τώρα οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον δεν υπάρχουν συμβόλαια ή τίτλοι ιδιοκτησίας, πρέπει να εμπλακούν σε μια αντιδικία με το Δημόσιο για να βρουν το δίκιο τους.

Δεν ελήφθη, επίσης, υπ’ όψιν ότι η Πάτμος, η Σύμη, όπως και όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ήταν οι τελευταίες περιοχές που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, αφού τελούσαν υπό Ιταλική κατοχή, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα που υπάρχουν με συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας.

Αγνοήθηκε, επίσης, η ιδιαιτερότητα της Πάτμου, αφού τα κτήματά της είναι αναπαλλοτρίωτα μια και προέρχονται από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το νησί παραχωρήθηκε στην Ιερά Μονή το 1088 με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού. Όλα αυτά η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε όταν έφερνε το νόμο 4389 του 2016, που δημιούργησε και το πρόβλημα».

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι κάποιοι αγόρασαν εκτάσεις και ακίνητα για να επενδύσουν στο νησί με βάση αυτά τα δεδομένα. Πλέον, το ίδιο το Κράτος, αμφισβητεί την ιδιοκτησία και το νόμο της αγοράς, έχοντας, όμως, εισπράξει και τους σχετικούς φόρους και τα έσοδα προηγουμένως.

Ο Βουλευτής επισήμανε ότι η μόνη λύση είναι μια νέα νομοθετική ρύθμιση που θα αναστέλλει τη συγκεκριμένη διαδικασία για την Πάτμο.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στην πτώση της κρουαζιέρας στην Πάτμο που μέσα σε δύο χρόνια είχαμε 68 λιγότερα κρουαζιερόπλοια.

Υπογράμμισε την προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για την άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, παράλληλα, με την ανάληψη πρωτοβουλίας για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης της κρουαζιέρας που, σε περιοχές όπως η Πάτμος, θα δώσει τεράστια ώθηση.

«Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα και την Πάτμο απαιτεί σχέδιο. Χρειάζεται όμως και ανθρώπους που θα το υποστηρίξουν.

Ανθρώπους με θέληση, αποφασιστικότητα και ορμή», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.