Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα που έχει αναδείξει και το θέμα.
 
Οι πολίτες της Σύμης κατά την πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου στη Σύμη, είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους καταβάλλοντας τις σχετικές δαπάνες και τα παράβολα που προέβλεπε η νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την πλευρά του δημοσίου.
 
Στην τελική, όμως, φάση της κτηματογράφησης, εκπρόσωποι του δημοσίου ενέγραψαν, ως δημόσια περιουσία, 6.000 περίπου ακίνητα στο νησί, παρά τις βεβαιώσεις του οικείου υποθηκοφυλακείου ότι δεν υπήρχε δημόσια ακίνητη περιουσία στη Σύμη. Η υπόθεση αυτή ταλαιπωρεί εδώ και 4 χρόνια τους πολίτες της Σύμης που βλέπουν να διεκδικείται, χωρίς τεκμηρίωση, η περιουσία τους από το δημόσιο.
 
Ο κ. Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, αναμένεται να ζητήσει από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι της Σύμης.