«Μέχρι σήμερα, κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν στο Αιγαίο,είναι διάσωση. 

Η σύνοδος κορυφής όμως της Ε.Ε. αποφάσισε χθες την ενίσχυση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Λιμενικής ΤaskForce, που θα αναλαμβάνει στρατιωτική δράση εναντίον των κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

Μέχρι σήμερα, κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνονται επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών και τις είχαν μάλιστα σταματήσει.

Η σύνοδος κορυφής,όμως, της Ε.Ε. αποφάσισε χθες τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι μεν πρώτοι θα απολαμβάνουν προστασίας και οι δεύτεροι θα επαναπροωθούνται, άμεσα, στις χώρες από τις οποίες ήλθαν.

Είναι καιρός, λοιπόν, να σοβαρευτεί η κυβέρνηση σε αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Μόνο έτσι θα διατηρηθεί και θα διευρυνθεί η απόφαση για την αναλογική κατανομή και μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων μέχρι να αναλάβει το έργο της φρούρησης η Ευρωπαϊκή TaskForce που θα δημιουργηθεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει η ίδια τη διαδικασία επαναπροώθησης όσων δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά έχουν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος, η οποία είχε ανασταλεί.

Πρέπει,επίσης, να εντείνει τις πιέσεις για να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, προκειμένου εκεί να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις ασύλου και να ταξιδεύουν όσοι το δικαιούνται νόμιμα, χωρίς να πέφτουν θύματα των δουλεμπόρων και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους».