Ουσιαστικά λοιπόν κ. Πρόεδρε, εδώ έχουμε μια σημαντική πλέον επισήμανση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι πάμε σε εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί το προηγούμενο Μάιο. Αυτό είναι ένα δεδομένο, άκουσα με προσοχή τους προηγούμενους συναδέλφους που εκφράζουν την αγωνία τους για τις μεταγραφές, δεν θέλω να ανοίξω αυτή τη συζήτηση κ. Υπουργέ, θέλω όμως να εκφράσω και εγώ την αγωνία την δική σας, να ενδυναμώσω τη δική σας φωνή ό,τι πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση στη χώρα, και είναι καιρός πλέον, στην περίοδο της κρίσης, έξι χρόνια μετά, για το τι Πανεπιστήμιο θέλουμε.

Δεν ξέρω, ζήσαμε όλοι για το πώς ήρθε αυτή η περιβόητη Τροπολογία, στις Λαϊκές Αγορές, για τις Μεταγραφές. Πολλές φορές πρέπει να βάζουμε τα πράγματα εκεί που πραγματικά ανήκουν. Οι Μεταγραφές είναι στο κανονιστικό πλαίσιο για το πώς λειτουργούν τα Πανεπιστήμια, εάν θέλουμε λοιπόν να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, κύριε Υπουργέ, η πολύ σημαντική, για το τι Πανεπιστήμια θέλουμε στη χώρα, όταν μάλιστα το ζητούμενο σήμερα είναι, αυτά τα Πανεπιστήμια να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Δύο είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν σήμερα, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που πρέπει να μείνουν όρθια. Θα μιλήσω για το πανεπιστήμιο Αιγαίου τηλεγραφικά κ. Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι από τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας σε μια περιοχή στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, τις εσχατιάς της χώρας, όταν απέναντί μας έχει ένα Πανεπιστημίου Αιγαίου η γείτονα Τουρκία, με πάνω από 70.000 φοιτητές και δυστυχώς τώρα, με την εφαρμογή του νόμου 4264/2014 το δικό μας Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συμβεί να έχει, κατά το ήμισυ περίπου λιγότερους φοιτητές από την Ακαδημαϊκή χρονιά που διανύσαμε, όπου αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν τμήματα με 25% από τους περσινούς φοιτητές.

Διερωτάστε τι θα συμβεί στις τοπικές κοινωνίες; Τι θα συμβεί στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα; Τι θα συμβεί στη βιωσιμότητα των Τμημάτων αυτών; ʼρα, πιστεύω μέλημα του Υπουργείου κύριε Υπουργέ, σήμερα είναι, αφού έχουμε ως δεδομένο την ανακοίνωση του Υπουργού ότι πάμε για εφαρμογή του νόμου, τουλάχιστον, πρώτον, να δώσουμε κίνητρα για αυτή τη χρονιά ώστε κάποια από τα παιδιά να μη μετακινηθούν, κίνητρα στέγασης, κίνητρα σίτισης, κίνητρα μετακίνησης ώστε να διατηρηθούν στις έδρες των Πανεπιστημίων και δεύτερον να προχωρήσουν πολύ σύντομα για τη φετινή χρονιά, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση διδασκαλία, που εφαρμόζεται πολύ σωστά κύριε Πρόεδρε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα Μεταπτυχιακά Τμήματα και στην Ρόδο και στη Χίο και στη Σάμο και στις Σύρο, αλλά και στη Μυτιλήνη.

Επομένως, λοιπόν, τουλάχιστον να προλάβουμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμα με προοπτική χρόνου να κλείσουν κάποια Τμήματα και δεύτερον, να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και στο ΣΑΠΕ που δεν έχει συγκληθεί ακόμα, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια να κατατεθούν προτάσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για τα ζητήματα που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με παράδειγμα που μπορώ να σας πω, ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα η χώρα μας, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη να μην έχει Ανώτατη Εκπαίδευση σε σπουδές Τουρισμού και δυστυχώς να μιλάμε σήμερα για το αν θα μπορεί να εφαρμοσθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όταν το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σήμερα λειτουργεί εξόχως θετικά, και η αξιολόγηση είναι δεδομένη, γιατί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. ʼρα, παραδείγματα υπάρχουν και νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα πρέπει να δούμε αυτούς τους προβληματισμούς, να παίρνουν σάρκα και οστά. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε, δεν το συνηθίζω εξάλλου, ζητώ συγνώμη και από συναδέλφους και από εσάς. Μόλις πληροφορήθηκα, σε συνέχεια της συζήτησης που είχε ο κ. Κοψαχείλης ότι θα απεντάχθει το έργο πριν λίγο από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου σχετικό με την εξεύρεση στέγης για τις φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιακή μονάδα της Ρόδου. Ένα έργο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρώ απαράδεκτο και ντροπή όταν συζητάμε στην Βουλή με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας πολύ σωστά για τα ζητήματα που αφορούν τις μετεγγραφές, κάποιοι φορές να μην κατανοούν τη χρονική συγκυρία και να απεντάσσεται το έργο.

Επομένως, θα ήθελα να παρακαλέσω την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας άμμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες να μην απενταχθεί το έργο, θα κάνω παρέμβαση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην περιφέρεια και στις πρυτανικές αρχές και οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει γεωστρατηγική σημασία για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, αντι να το ενδυναμώνουμε, το αποδυναμώνουμε και με τέτοιες ενέργειες.