Η πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τη Νότια Ρόδο δημιουργεί νέα δεδομένα αφού επλήγησαν, κυρίως αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα 10.000 στρέμματα που κάηκαν, τα 4.500 είναι αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες.
 
Οι πρώτες επιπτώσεις και η καταγραφή που ήδη γίνεται, έχει αναδείξει μεγάλες καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο και καλλιέργειες, στάβλους, γεωργικά μηχανήματα, αποθήκες και κήπους που βρίσκονταν περιμετρικά του χωριού της Απολακκιάς.
 
Με δεδομένο ότι οι συνέπειες από την καταστροφική αυτή πυρκαγιά έχουν τη συγκεκριμένη διάσταση, που περιγράψαμε πριν, απαιτούνται άμεσα μέτρα, όχι μόνο ανακούφισης των πληγέντων αλλά και αποκατάστασης των καλλιεργειών και του φυτικού κεφαλαίου των αγροτών.
 
Πέρα από τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα, απαιτείται η διαμόρφωση και ταχεία υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος για την ανασύσταση των αγροτικών καλλιεργειών και την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
 
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα προϋποθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία για τους πληγέντες αγρότες αλλά και επαρκή χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του αρδευτικού δικτύου.
 
Ταυτόχρονα, η Πολιτεία, και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλει να στηρίξει τους πληγέντες αγρότες και να παγώσει, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
 
Πολλοί από αυτούς, τις επόμενες ημέρες, θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, ενώ τον Αύγουστο θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
 
Παράλληλα, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις αυξημένες εισφορές, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων αγροτών, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
 
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μικρό, συγκριτικά, αριθμό ανθρώπων, το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από το  πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα είναι ελάχιστο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
1. Εάν προτίθενται να διαμορφώσουν ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης των καλλιεργειών και του φυτικού κεφαλαίου των αγροτών, με επαρκή χρηματοδότηση.
 
2. Εάν τα Υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τα έργα ανακατασκευής του αρδευτικού δικτύου αφού χωρίς αυτό, είναι αδύνατον να υπάρξουν αγροτικές καλλιέργειες.
 
3. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να παγώσει, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αγροτών που επλήγησαν.
 
4. Πότε θα είναι σε θέση ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Κόνσολας Μάνος               Βουλευτής Δωδεκανήσου
Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος         Βουλευτής Σερρών
Κασαπίδης Γιώργος             Βουλευτής Κοζάνης