Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ο δείκτης πληρότητας στα δρομολόγια των πλοίων είναι ιδιαίτερα υψηλός με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η μετακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αθήνα.
 
Σε νησιά, όπως η Λέσβος και η Κως, η κατάσταση είναι εκρηκτική και ο αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών που φτάνει καθημερινά, την καθιστά μη διαχειρίσιμη.
 
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η αυξημένη κίνηση στα πλοία της ακτοπλοΐας, θα καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τα νησιά προς την Αθήνα και ζητά από το Υπουργείο να λάβει τα αναγκαία μέτρα, είτε με τη δρομολόγηση πλοίου που θα καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες, είτε σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας, επισημαίνει:
 
«Το Υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας, σε μια εβδομάδα το πολύ.
 
Θα είναι αδύνατον να μεταφέρονται 1000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά με τα πλοία της ακτοπλοΐας, αφού η κίνηση και οι κρατήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.
 
Πρέπει να εξεταστεί η λύση δρομολόγησης πλοίου για το συγκεκριμένο σκοπό ή η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά.
 
Δεν μπορούν να εγκλωβίζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές για την παραμονή τους και οι ρυθμοί με τους οποίους έρχονται, καθιστούν το πρόβλημα μη διαχειρίσιμο.
 
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν δεν μπορεί να γίνει η ταυτοποίησή τους στα νησιά και πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ: «Εξεύρεση άμεσης λύσης για τη μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών από τα νησιά, λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης της τουριστικής περιόδου»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση σε νησιά όπως η Λέσβος και η Κως αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
 
Με δεδομένο ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάζονται στα νησιά μας, καθίσταται αδύνατη η ταυτοποίησή τους από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, ενώ δεν υπάρχουν υποδομές και χώροι για την παραμονή και φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
 
Το Υπουργείο, ορθά, επέλεξε τη λύση της μετακίνησής τους στην Αθήνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.
 
Με δεδομένο, όμως, ότι μπαίνουμε στην κορύφωση της επιβατικής κίνησης με τα πλοία της ακτοπλοΐας, δημιουργούνται προβλήματα στη μετακίνησή τους, αφού είναι πολύ δύσκολο να διακινούνται καθημερινά περί τα 1.000 άτομα, λόγω της πληρότητας των δρομολογίων.
 
Το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να αναζητήσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, πριν αυτό πάρει μεγάλες διαστάσεις. Είτε με έκτακτα δρομολόγια, είτε να αναζητήσει τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1.Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να μην εγκλωβίζονται στα νησιά οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου