Ο κ. Κόνσολας εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση» της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, έχει ενταχθεί μόνο η χρηματοδότηση λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και όχι άλλες κοινωνικές δομές, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επισημαίνει, επίσης, ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα παραμένουν απλήρωτοι, ακόμα και για 7 μήνες, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
«Στις 30 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα λήγει και απαιτούνται σαφείς δεσμεύσεις για τη μετεξέλιξη και τη χρηματοδότηση μιας κοινωνικής δομής που προσφέρει έργο και στήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Το πρόγραμμα πρέπει να μετεξελιχθεί σε «Κατ οίκον φροντίδα και νοσηλεία» και οι Δήμοι να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΕΤΑΑ. Η χρηματοδότηση των δομών πρέπει να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ενώ μέρος της μπορεί να προέλθει και από εθνικούς πόρους.
Θεωρώ αδιανόητο, στις εποχές που ζούμε, να υπάρξει πρόβλημα στη συνέχιση του προγράμματος».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
E Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών
Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: Διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι
Κύριοι Υπουργοί,
Η υλοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Η αποδοτικότητα αλλά και η αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όπως και η ανάγκη μετεξέλιξής του σε ένα πρόγραμμα «Κατ οίκον φροντίδας και νοσηλείας».
Όλα αυτά τα χρόνια, που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πέραν της κοινωνικής προσφοράς έχει αποκτηθεί και μία πολύτιμη τεχνογνωσία για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.
Θα ήταν ολέθριο να διακοπεί η λειτουργία της λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτή τη δομή σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους. Στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όμως, «Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση», συνολικού προϋπολογισμού 1.9 δις ευρώ, δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος.
Είναι εύλογο να έχει αναπτυχθεί κλίμα ανησυχίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, που δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα ακόμα και επτά μηνών.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την απρόσκοπτη συνέχιση και διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος.
2. Αν υπάρχει βούληση για τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε «Κατ οίκον φροντίδα και νοσηλεία» με ΚΥΑ, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα συνάψουν οι δήμοι με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΕΤΑΑ.
3. Που οφείλεται η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο πρόγραμμα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Ο Ερωτών Βουλευτής