Εγώ πιστεύω ότι αυτό το Συνέδριο είναι το τέλος της αρχής μιας πορείας που ξεκίνησε με την εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τις αλλαγές σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο.
Το Συνέδριο όμως είναι και η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. Από την επόμενη μέρα ο πολιτικός χρόνος, όχι μόνο θα συμπυκνωθεί αλλά θα επιταχυνθεί. Θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα, για μια κυβέρνηση που είναι πλέον αντιμέτωπη με τα ψέματα που είπε αλλά και με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της.
Η Νέα Δημοκρατία, θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Πριν όμως θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να υπογράψει μαζί τους μια Συμφωνία Αλήθειας για την επόμενη μέρα. Πρέπει να ενώσει όλους τους Έλληνες, η ελληνική κοινωνία δηλητηριάστηκε από το λαϊκισμό και τη διχαστική ρητορική του Σύριζα, οι Έλληνες χωρίστηκαν σε αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς. Ο ψευδεπίγραφος αυτός διαχωρισμός, τελειώνει εδώ. Τελειώνει μαζί με την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.
 
2. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως με τις πρόσφατες ενέργειές του μεταξύ των οποίων και η διάλυση και επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις.
 
Ήμουν από τους πρώτους που έθεσα δημόσια το ζήτημα τη Δευτέρα πρωί-πρωί. Όταν πλέον είχε αποκαλυφθεί το σκηνικό ντροπής που είχε στηθεί στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.
Είχα πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με την κίνηση που έκανε εξέφρασε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αλλά και τα μέλη του κόμματος.
Όσα έγιναν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ήταν σαν να έρχονται από συνέδρια άλλων κομμάτων της αρχής της δεκαετίας του 80. Αυτές οι πρακτικές δεν ταιριάζουν σε νέους ανθρώπους, προσβάλλουν την παράταξή μας. Είναι συμπεριφορές νέων , υποτίθεται, ανθρώπων αλλά με τα πιο γερασμένα και χαλασμένα μυαλά που υπάρχουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί στην κοινωνία αν ανεχόταν ή υπέθαλπε αυτές τις συμπεριφορές.
Τέρμα στις συναλλαγές, στις προσωπικές στρατηγικές και στις μαϊμούδες.
Η ΟΝΝΕΔ πρέπει να χτιστεί ξανά από την αρχή. Έχει ιστορία έχει και νέους ανθρώπους που μπορούν να της δώσουν κύρος, αξιοπιστία και να διευρύνουν τα όρια της επιρροής των φιλελεύθερων ιδεών.
 
3. Μετά την ολοκλήρωση και των εσωκομματικών διαδικασιών, το κόμμα γύρισε σελίδα. Το ζητούμενο είναι όμως κ. Κόνσολα, αν είναι έτοιμη η ΝΔ να αναλάβει ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας είτε ως εταίρος σε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, είτε ίσως ως νικητής σε ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, μιας και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
 
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος, γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Υπάρχει ήδη πρωτογενής δουλειά που έχει γίνει και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ήμουν μέλος της Επιτροπής Προγράμματος το 2012, γνωρίζω ότι η διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας Αλήθειας με τους πολίτες, απαιτεί και τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των πολιτών. 
Θα σας πω κάτι κ. Φώτη. Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση: να αποφορτίσουμε από αρνητικές σκέψεις τη λέξη μεταρρύθμιση. Πολλοί έχουν συνδέσει αυτή τη λέξη με μειώσεις, περικοπές, λιτότητα.
Δεν είναι έτσι. Στη Νέα Συμφωνία Αλήθειας οφείλουμε να δεσμευτούμε για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, θα αλλάζουν τη χώρα και το Κράτος, που όλοι γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις παθογένειες του, προς όφελος των πολιτών.
Μόνο έτσι θα υπάρξει στήριξη της προσπάθειάς μας από την πλειοψηφία των πολιτών.
Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να γίνουν μεταρρυθμιστική δύναμη.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας κ. Φώτη , η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές διενεργηθούν. 
Η εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας για την επόμενη μέρα, που θα είναι πολύ δύσκολη και κανένας πολίτης δεν πρέπει να έχει πλέον ψευδαισθήσεις, θα απαιτήσει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της Δημιουργικής Ελλάδας. Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να συνδυαστεί και με μια συνολική αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα όλων και κάθε μεγάλη αλλαγή προϋποθέτει ανατροπές και τόλμη.
Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία δεν αποτελεί λύση. Ούτε αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει οικουμενική κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.
 
4. Πώς είδατε τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στα Δωδεκάνησα;
 
Σε όλα τα κομματικά όργανα εξελέγησαν ικανοί άνθρωποι, τους γνωρίζω όλους αλλά δεν τους ξεχωρίζω, ούτε τους διαχωρίζω.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, η παρουσία τους στα κομματικά όργανα θα συνδυαστεί με εκλογικές νίκες αλλά και με μια νέα σχέση ανάμεσα στο κόμμα μας και στην κοινωνία.
Μια σχέση που πρέπει να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.
Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη λειτουργεί πάντα συνθετικά. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, οι μόνοι ίσως που δεν το γνωρίζουν είναι όσοι δεν ανήκουν σε αυτή την παράταξη ή ήρθαν από άλλα κόμματα.
Τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990 και τον Κώστα Καραμανλή το 2004 επιτεύχθηκαν μέσα από την εμπέδωση και κυριαρχία ενός κλίματος ενότητας και σύνθεσης.
 
5. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές ή η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον σκόπελο της νέας διαπραγμάτευσης, παρά τα επαχθή και ισοπεδωτικά μέτρα που προβλέπονται;
 
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το θέατρο σκιών της κυβέρνησης με τις υποκλοπές των στελεχών του ΔΝΤ, αλλά κυρίως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ανέβασαν το λογαριασμό σε μέτρα ύψους 9 δις.
Ουσιαστικά είχαμε μια επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού, όταν η δήθεν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα που έκανε το ΟΧΙ ΝΑΙ , έφερε ένα νέο και πιο επώδυνο μνημόνιο.
Οι πολίτες πλέον μπορούν να κρίνουν αν η κατάσταση στη χώρα είναι σήμερα καλύτερη σε σχέση με το 2014 όταν δεν υπήρχαν ούτε capital controls, ούτε αυτό το γενικευμένο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.
Ουσιαστικά τα νέα μέτρα που φέρνει ο Σύριζα αποτελούν το τέταρτο μνημόνιο. Από τα 4 μνημόνια, τα 2 είναι του Σύριζα και το εντυπωσιακό είναι ότι τα «επιτεύγματα» αυτά ήρθαν μέσα σε 15 μόλις μήνες διακυβέρνησης.
Με ρωτήσατε όμως κ. Φώτη για τις εκτιμήσεις μου. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από την «πρώτη φορά Αριστερά» έχουν ερωτευτεί την εξουσία και πολύ δύσκολα θα την αποχωριστούν αυτοβούλως. Οι συνεταίροί τους μάλιστα στην κυβέρνηση είναι ικανοί να ψηφίσουν τα πάντα, είναι ικανοί για όλα προκειμένου να διατηρήσουν την καρέκλα τους.