κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ματαίωση μιας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και του τιμήματος των 42,1 εκ. ευρώ, που θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο με τη συμφωνία.
       
Οι κ. κ. Κόνσολας και Καραμανλής επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία απόφαση απόλυτου παραλογισμού αφού κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση.
 
Όπως σημειώνουν «προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη για να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και οι σκοπιμότητες που τη συνοδεύουν.
  
Είναι σαφές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση αλλά και για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
 
Σε κοινή τους δήλωση, ο Κώστας Καραμανλής και ο Μάνος Κόνσολας,
αναφέρουν:
 
«Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες  τους, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση, που δεν έχει κανένα έρεισμα και καμία νομιμοποιητική βάση.
       
 Όλοι αποδεχόμαστε την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Που ακούστηκε όμως να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος μια τεράστια έκταση 10.000 στρεμμάτων, μόνο και μόνο για να ματαιωθεί μια επένδυση που θα αποφέρει άμεσα έσοδα 42,1 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας;
 
Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και ο χρόνος που επελέγη για τη λήψη και τη δημοσιοποίησή της, αναπόφευκτα δημιουργούν υποψίες και ερωτηματικά.
       
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι όμηρος των ιδεοληψιών των ακραίων στοιχείων της. Κρατά όμως όμηρο και την ίδια τη χώρα.
    
Στέλνει συνεχώς αρνητικά μηνύματα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή – με μεγάλη ευκολία – επιβάλλει νέα μέτρα και νέους φόρους στους Έλληνες πολίτες».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο Βουλευτών, που κατατίθεται αύριο το πρωί στη Βουλή.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
 
Προς
1.Κύριο Υπουργό Οικονομικών
2.Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
3.Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ : « Το Υπουργείο Πολιτισμού , με απόφαση του, οδηγεί στη ματαίωση της συμφωνίας και της επένδυσης στο γκολφ Αφάντου».
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
   
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, υπονομεύει επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμφωνίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
   
Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα με τον ΟΛΠ, όπου μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Ναυτιλίας ουσιαστικά την αμφισβήτησε στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα.
   
Διάσταση απόψεων για τις ιδιωτικοποιήσεις καταγράφηκε ανάμεσα στον Υπουργό Εργασίας και στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.
  
Αυτό που συνέβη όμως με την αξιοποίηση της έκτασης του γκολφ στο Αφάντου της Ρόδου ξεπερνά κάθε λογική.
    
Όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει ήδη συμφωνία με δύο επενδυτές, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί και να αρχίσει η υλοποίηση της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου για το ακίνητο.
 
Αρχικά το Υπουργείο Πολιτισμού είχε θέσει ζήτημα για την περιοχή Ερημοκάστρου, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, την οποία θεωρούσε ως αρχαιολογική περιοχή.              Οι επενδυτές συμφώνησαν να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη έκταση και να μην υπάρχει δόμηση.
   
Εντελώς αιφνιδιαστικά όμως το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει ως αρχαιολογικό χώρο ολόκληρη σχεδόν την περιοχή του Αφάντου.
   
Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση.
    
Με πολύ απλά λόγια, δεν επιχειρείται μόνο η ματαίωση της επένδυσης στη συγκεκριμένη έκταση του γκολφ αλλά δεσμεύονται ιδιωτικές περιουσίες σε ολόκληρη σχεδόν την περιοχή του Αφάντου.
   
Εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι υπονομεύεται οικονομική και τουριστική  ανάπτυξη της περιοχής.
   
Προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη για να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και οι σκοπιμότητες που τη συνοδεύουν.
   
Είναι σαφές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση αλλά και για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
   
Προκαλεί επίσης ερωτηματικά η θετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέτει εμπόδια στην αξιοποίηση της περιοχής του γκολφ Αφάντου και την ίδια στιγμή παραχωρεί αρχαιολογικούς χώρους της Κω σε ΜΚΟ.
   
Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, υπονομεύει τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και ουσιαστικά απαγορεύει την υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους επενδυτές για την αξιοποίηση της έκτασης του γκολφ στο Αφάντου.
   
Πρόκειται για μία επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 42,1 εκατομμύρια ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης.
   
Τίθεται επίσης ζήτημα για τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονήσει οι επενδυτές αλλά και για τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού ενδέχεται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.
 
                                 Κατόπιν των ανωτέρω
                            Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
1. Ποια είναι η νομιμοποιητική βάση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, που χαρακτηρίζει αρχαιολογικό χώρο μια ολόκληρη περιοχή 10.000 στρεμμάτων ενώ μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα.
 
2. Έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπει σε όσους η ίδια καλεί να επενδύσουν στην Ελλάδα;
 
3. Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της ματαίωσης μιας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε 42,1 εκ. ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας; Εάν προκύψουν αστικές ευθύνες αποζημιώσεων , ποιος θα τις επωμιστεί;
 
                           Οι Ερωτώντες Βουλευτές