Τις περασμένες ημέρες βρισκόμουν στην Κάλυμνο και στη Λέρο. Παντού υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης. Περιμένουμε την εφαρμογή των κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν στα νησιά, μια κίνηση που είναι μονόδρομος. Μαζί, βεβαίως, και με την κάλυψη, κατά προτεραιότητα, των κενών θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά του Αιγαίου, σε ό,τι αφορά στις 2.000 προσλήψεις στον τομέα της υγείας που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπάρχουν, όμως, και προσπάθειες που αποδίδουν, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Σταθμού Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Καλύμνου.
Να απαντήσω, τώρα, και στο ερώτημα σας, δεν υπεκφεύγω. 
ʼμεση προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν τα νέα ιατρεία, να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, γιατί το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το έχουν επωμιστεί τα νοσοκομεία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Να κάνω και κάτι άλλο ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να απολυθεί κανένας γιατρός. Όσοι δεν θελήσουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον ΕΟΠΥΥ, θα κάνουν ατομικές συμβάσεις έργου με τον ΕΟΠΥΥ.
Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια χρειάζεται τόλμη και σύνεση, που αυτή η κυβέρνηση αλλά και ο Πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι διαθέτουν. 
 
 
2. Σας είδαμε να ξεσπαθώνετε κατά του υπουργείου Εσωτερικών για την …μαργαρίτα του Καλλικράτη στη Ρόδο…Που βρισκόμαστε;
 
Είναι ανεπίτρεπτο να κυριαρχεί σύγχυση, να ανοιγοκλείνει το θέμα ανά εβδομάδα ή και από μέρα σε μέρα.
Ζήτησα από τον κ. Μιχελάκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα.
Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, στη Λέσβο, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Σάμο και στην Κεφαλονιά, οι πολίτες δεν ξέρουν αν θα ψηφίσουν σε ενιαίο δήμο ή θα υπάρξει κατάτμηση.
Ανεπίτρεπτες θεωρώ και τις διαρροές που έγιναν για το νομοσχέδιο. Κάποιοι διέρρευσαν το χωροταξικό των νέων δήμων με εμφανείς σκοπιμότητες. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου, ούτε να ωραιοποιήσω καταστάσεις.
Γνωρίζουν όλοι ποια είναι η θέση μου, είμαι ίσως από τους λίγους που την τεκμηρίωσαν και κατέθεσαν και αναλυτικό υπόμνημα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Καλλικράτη. 
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο διοικητικό και θεσμικό μοντέλο του ενιαίου δήμου δεν έχει λειτουργικότητα. 
Η κυβέρνηση έδειξε ατολμία στο συγκεκριμένο θέμα και δεν αναφέρομαι μόνο στην κατάτμηση των δήμων των μεγάλων νησιών, αλλά και σε μια ευρεία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Αναρωτιέμαι κι εγώ ποιοι είναι αυτοί που, θεωρητικά, έθεταν βέτο. Με ποια επιχειρηματολογία, με ποια δημοκρατική νομιμοποίηση και κυρίως αναρωτιέμαι τι είχαν να προτάξουν.
Κυβέρνηση δεν σημαίνει παραλυτικές ισορροπίες, σημαίνει αποφάσεις.
 
 
3. Από τις ευρωεκλογές τι περιμένετε; Θα αντέξει το κόμμα σας;
 
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο αποφάσεων, όλοι θέλουμε αλλαγές. Τις αλλαγές, όμως, θα τις επιβάλλουν και θα τις συμφωνήσουν αυτοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και όχι όσοι ήταν, διαχρονικά, πολέμιοί της.
Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια των αλλαγών, της τάσης που υπάρχει για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Μιας ενιαίας Ευρώπης που θα μπορεί να αντιμετωπίζει, ενιαία και αποτελεσματικά, κρίσεις χρέους. Με αλληλεγγύη και συναντίληψη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ελκυστική και προσέφερε οικονομική και πολιτική σταθερότητα γιατί προέταξε τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευημερίας για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Στη βάση αυτών των αρχών πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Ευρώπη.
Η Νέα Δημοκρατία, είναι η παράταξη που έχει συνδεθεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με αυτή την κορυφαία στρατηγική επιλογή. Προτάσσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, την Ελλάδα που θα έχει αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους της, την Ελλάδα που μπορεί να διεκδικεί καλύτερους όρους και να κερδίζει τη στήριξη των εταίρων και δανειστών της.
Οι πολίτες δεν πιστεύω ότι θα διακινδυνεύσουν τις θυσίες που έγιναν, σε αυτά τα τελευταία μέτρα που διανύουμε και αποτελούν το τέρμα ενός πολύ δύσκολου δρόμου. Θα εγγυηθούν με την ψήφο τους την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. 
 
4. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές;
 
Όχι. Υπάρχει και η κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη βούληση των πολιτών. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές.
Αντίθετα, επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Οι πολίτες έχουν δείξει και δείχνουν μεγαλύτερη πολιτική ωριμότητα από αυτήν που επιδεικνύουν ορισμένες κομματικές ηγεσίες.
 
 
 
 
5. Οι πολίτες ακούν συνεχώς για πλεόνασμα αλλά την ίδια ώρα βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει…Τι λέτε;
 
Είναι δεδομένο, κα. Βενιανάκηα ότι κάποιοι θα εύχονταν να μην υπήρχε πλεόνασμα. Είναι αυτοί που είχαν και συνεχίζουν να επενδύουν στη χρεοκοπία και στην καταστροφολογία.
Η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποφεύχθηκε. Κανείς δεν μιλάει για αυτήν, εκτός από ορισμένα στελέχη του Σύριζα.
Έχετε δίκιο στη διαπίστωση ότι οι πολίτες αναζητούν ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα.
Η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι απόρροια των θυσιών και των προσπαθειών του ελληνικού λαού.
Το πλεόνασμα σε αυτόν  πρέπει να επιστρέψει και, κυρίως, σε εκείνους που υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες, γιατί κάθε περικοπή σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους είναι άδικη.
Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τη διανομή του πλεονάσματος, με κοινωνικά και ορθολογικά κριτήρια.
Το κυρίαρχο, όμως, πρόταγμα είναι η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, τώρα που η χώρα πλησιάζει στη στιγμή που θα αφήσει πίσω της τα μνημόνια.
Για την ανάπτυξη πρέπει να συζητήσουμε τώρα, αυτή πρέπει να είναι η πραγματική πολιτική αντιπαράθεση στη βάση προτάσεων και αναπτυξιακών προτύπων που πρέπει να υιοθετηθούν.
 
6. Στηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου στην Περιφέρεια; Φοβάστε έναν πιθανό “εμφύλιο”; Αναφέρομαι στον συνδυασμό του Χ. Κόκκινου…
 
Στηρίζουμε μια αυτοδιοικητική προσπάθεια, ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη. 
Η αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο εφαρμογής των συνθετικών λύσεων, της συνεργασίας και της συνεννόησης. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, χρειάζεται να ενώνουμε δυνάμεις.
Ο κ. Χατζημάρκος ηγείται αυτής της αυτοδιοικητικής κίνησης στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Είμαι βέβαιος ότι έχει συναίσθηση των ευθυνών του, αντιλαμβάνεται τη δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.
Οι συνεργασίες δεν προσωποποιούνται. Η δυναμική τους κρίνεται στο πεδίο των ιδεών και των προτάσεων.
 
 
7. Στο δήμο Ρόδου τι θα κάνετε; Ακούγονται ονόματα όπως ο Στράτος Καρίκης, ο Χατζής, ο Κώστας Ταρασλιάς… Θα καταφέρει το κόμμα σας να παρουσιαστεί με έναν συνδυασμό;
 
Κυρία Βενιανάκη, έχει έρθει ο καιρός τα κόμματα να κάνουν ένα βήμα πίσω, να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αυτές. Μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, να επιλέξουν τους ικανότερους, να επιβάλουν οι ίδιες οι κοινωνίες τις ευρείες συνεργασίες.
Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 δεν θα υπάρχουν ούτε χρίσματα ούτε στηρίξεις αλλά ούτε και εμπλοκή των κομμάτων στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Τουλάχιστον, έτσι όπως την ξέρουμε.
Μου ζητάτε να σας πω για τρεις ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, είναι φίλοι μου, είναι έντιμοι, ικανοί, καταξιωμένοι στη συνείδηση των πολιτών.
Μοναχικοί δρόμοι δεν υπάρχουν και, αν υπάρχουν, δεν οδηγούν πουθενά, δεν έχουν και δεν δίνουν προοπτική.
Η ενότητα ανθρώπων με συναντίληψη, με κοινές καταβολές και βιώματα είναι επιβεβλημένη, την απαιτούν και την ενθαρρύνουν οι πολίτες.
Κάθε φιλοδοξία είναι θεμιτή και ανθρώπινη, ρόλοι και πεδία προσφοράς υπάρχουν για όλους όσους έχουν διάθεση προσφοράς, ιδέες, δημιουργικό πνεύμα.
Η Ρόδος δεν έχει την πολυτέλεια αποκλεισμών και προσωπικών στρατηγικών. Χρειάζεται ανθρώπους με προτάσεις, ρεαλιστικό σχέδιο και αποφασιστικότητα. Ανθρώπους που θα αποδείξουν στην πράξη ότι ξέρουν να συνεργάζονται. Έτσι, κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, έτσι χτίζονται οι μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες.