Έτσι και στα Δωδεκάνησα, η δουλειά των βουλευτών αποκτά αληθινό και δύσκολο ρόλο, αφού δεν αρκούν τα χαϊδεμένα προεκλογικά λόγια, θέλει ενσυναίσθηση και γνώση, που κερδίζεται μέσα από πολλαπλά ταξίδια πάνω στα κύματα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές που έχουν ακόμη έναν άγραφο κανόνα να τους κυνηγά σε κάθε βήμα τους.
 
Πρόκειται για το ρόλο των προγόνων, και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας. Ο προπάππους του ήταν ο πρώτος δάσκαλος που ρίζωσε και πρόσφερε στην Όλυμπο της Καρπάθου, όπως και ο πατέρας του, ο Νικίας Κόνσολας. Αυτές οι ψυχές δεν σφάλουν και η σκιά τους δεν αφήνει περιθώρια για υπεκφυγές και ολιγορίες.
 
Μάλιστα ο δάσκαλος πατέρας του, ο Νικίας Κόνσολας, σε κείνα τα δύσκολα προπολεμικά χρόνια, με εφόδια την ευφράδεια, τον πνευματικό χαρακτήρα, αλλά και την αγάπη για τον τόπο και την ηρεμία της παιδαγωγικής του, αγωνίστηκε και  κατάφερε να πλάσει τους χαρακτήρες των παιδιών που πέρασαν από τα χέρια του. Το θυμάται και το περιγράφει σαν να το ζει σήμερα ο παπα-Γιάννης Διακογεωργίου, που ομολογεί ότι είχε τον Νικία Κόνσολα στο πλάϊ του. Αυτός είναι ακόμη ένας, ίσως ο πιο σκληρός, σταθερός κριτής, για τον βουλευτή Μάνο Κόνσολα. Που δεν διστάζει και επαναλαμβάνει με συναίσθημα, ευθύτητα και τόλμη: “πολιτική είναι ολόκληρη η ζωή μας” και ο Μάνος Κόνσολας συνεχίζει: “μπορείς να μετουσιώσεις ένα πρόβλημα σε πράξη και να δώσεις εφικτή λύση; αυτή είναι η προσωπική μου αγωνία. Μα στ’ αλήθεια, πως δείχνεις την αγάπη για τον τόπο;  Αν τον αγαπάς, πρέπει να είσαι εκεί και να το αποδεικνύεις με την σταθερή παρουσία σου και την προσφορά σου”.
 
Ωστόσο το Αθηνοκεντρικό κράτος πως αντιλαμβάνεται την έννοια της νησιωτικότητας;
 
Απαντ: “Σαν υπεύθυνος προγράμματος Νοτίου Αιγαίου χρησιμοποίησα εκείνη την ευκαιρία και αγωνίστηκα για τα προβλήματα της Δωδεκανήσου, έτσι για πρώτη φορά, μπήκαν στο πρόγραμμα της κυβέρνηση πολιτικές νησιωτικότητας”.
 
Ένας βουλευτής της επαρχίας έχει, μπορεί να έχει, ρόλο;
 
Απαντ: Στα πλαίσια του νομοθετικού ρόλου εάν θέλεις να καταθέσεις πρόταση, καταθέτεις και διεκδικείς. Ναι, πιστεύω ότι ο βουλευτής έχει ρόλο. Και για τους περισσότερους συναδέλφους, που έχω δει, πράγματι δουλεύουν με αυταπάρνηση.
 
Ωστόσο ετούτη η συνέντευξη δεν θα σταθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες, τις προτάσεις και τις σκέψεις για το μέλλον.
 
Θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και θα δούμε πως αντιλαμβάνεται ο Καρπάθιος πολιτικός, ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας δέκα από τα πιο δημοφιλή προεκλογικά συνθήματα. Έτσι θα μπορέσουμε να κρίνουμε τη σκέψη του μακριά από σενάρια και πιθανότητες, αφού η Κυριακή των εκλογών είναι μια ανάσα!
 
Ας τα επαναλάβουμε ένα-ένα, τι φέρνουν στο μυαλό του;
 
1.Ερ. Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.
 
Απαντ: Το θέμα είναι να μην ξεχάσει (ο λαός) που μας οδήγησε το ”Λεφτά υπάρχουν”. Γιατί βλέπουμε να επανέρχεται υπό άλλη έκδοση και με διαφορετικό περιτύλιγμα.
 
 2.Ερ. Όταν οι άλλοι θα ψάχνουν για αρχηγό, εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό.
 
Απαντ: Κλασσική αντίληψη κάποιου που εύχεται τα…καλύτερα για τους αντιπάλους του. Μόνο που καμιά φορά η κόλαση είμαστε…εμείς.
 
 3.Ερ. Σεισμός, Σεισμός, φιλελευθερισμός, έσβησε ο ήλιος και άναψε ο πυρσός.
 
Απαντ: Οι φιλελεύθερες ιδέες κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο. Η ορθότητα τους έχει δικαιωθεί ιστορικά αλλά και από την ίδια τη ζωή. Ο σεισμός γκρεμίζει, ο φιλελευθερισμός χτίζει. Ο ήλιος βγαίνει για όλους ενώ ο πυρσός περνάει χέρι με χέρι από γενιά σε γενιά.
 
 4. Ερ. Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε
 
Απαντ: Η καλύτερη Ελλάδα δεν θα έρθει μόνη της, εμείς πρέπει να την κυνηγήσουμε και να την βρούμε. Προς το παρόν την ψάχνουμε…
 
5.Ερ. Αέρα-αέρα να φύγει η χολέρα
 
Απαντ: Εξόχως…χολερικό σύνθημα και με πολιτικές προεκτάσεις αφού είναι δύσκολο με λόγια του αέρα, όπως αυτά που ακούμε, να φύγει οτιδήποτε μας ενοχλεί.
 
 6.Ερ. Εργατιά-Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά
 
Απαντ: Ποτέ δεν μου άρεσε η μονολιθικότητα. Γιατί μία φωνή; Οι πολλές και διαφορετικές φωνές χρειάζονται στη δημοκρατία μας. Καλό είναι να υπάρχει πολυφωνία, η… κακοφωνία βλάπτει.
 
7.Ερ. Εδώ και τώρα αλλαγή
 
Απαντ: Η ανυπομονησία οδηγεί σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Αποδείχθηκε…
 
 8.Ερ. Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες
 
Απαντ: Αρκεί οι Έλληνες να σταθούν και με τα δύο πόδια σε αυτή τη χώρα και να δουλέψουν. Ενδεχομένως αυτό να εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κάποιοι όμως το εξέλαβαν ότι η Ελλάδα τους ανήκει ως λάφυρο…με τα γνωστά αποτελέσματα.
 
 9.Ερ.: Α-νε-ξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία
 
Απαντ: Είσαι ανεξάρτητος όταν δεν οφείλεις, όταν δεν έχεις χρέη και εξαρτήσεις. Διαφορετικά έχεις μια απατηλή αίσθηση ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.
 
10.Ερ.: Απόψε πεθαίνει ο φασισμός
 
Απαντ: Έχουν όλοι την ευκαιρία να το αποδείξουν την Κυριακή με την ψήφο τους…ξέρουν όλοι που βρίσκεται ο φασισμός.
 
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και η κρίση είναι στα χέρια μας, των ψηφοφόρων. Μακριά από φοβικά συνθήματα και με γνώμονα την υπαρξιακή και συνειδησιακή μας οντότητα, η επιλογή στο παραβάν γίνεται ευκολότερη… – See more at: http://www.verena.gr/content/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC#sthash.NHDFL3PV.dpuf