«Αν θέλει κάποιος να αποτυπώσει με ακρίβεια την εικόνα στην πραγματική οικονομία, δεν έχει παρά να δει την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

Από την έκθεση προκύπτει ότι:

– Μόνο τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν 1 δις φόροι. Ήταν δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ.

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία έφτασαν τα 103,2 δις ευρώ και μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται στο απίστευτο ποσό των  185 δις ευρώ.

– Οι μισοί Έλληνες πολίτες έχουν οφειλές στην Εφορία και είτε έχουν υποστεί κατασχέσεις είτε κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Είναι αυτή η εικόνα μιας κανονικής χώρας;

Αν ήταν μια κανονική χώρα, αυτό θα αποτυπωνόταν στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι αγορές, όπου είναι εμφανής η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Τα υψηλά και απαγορευτικά επιτόκια, προκειμένου να δανειστεί η χώρα από τις αγορές, το αποδεικνύουν επίσης.

Η Ελληνική Οικονομία έχει δύο βασικά προβλήματα, που είναι αλληλένδετα.

Το πρώτο, είναι η υπερφορολόγηση, που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ενώ το δεύτερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη ενός φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο τουρισμός, αποτελεί έναν τομέα στον οποίο συνυπάρχουν αυτά τα δύο προβλήματα και λειτουργούν ανασχετικά ως προς την αναπτυξιακή του δυναμική, αλλά και την ανταγωνιστικότητά του.

Πως μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε βάθος χρόνου, όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας διπλασίασε τον ΦΠΑ στη διαμονή στην Ελλάδα από το 6,5% στο 13%, ενώ στην  Ισπανία, στη Γαλλία και  την Ιταλία είναι 10%, στην Κύπρο 9% και στην  Πορτογαλία 6%;

Όταν ο κ. Τσίπρας αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%, ενώ στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία είναι 10%  και στην Κύπρο 9%;

Πως μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα όταν στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων γίνεται με όρους της προηγούμενης εικοσαετίας;

Στα ερωτήματα αυτά υπάρχει απάντηση, με τη διαφορά ότι δεν την έχει η Κυβέρνηση.

Η απάντηση είναι η προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στο τουριστικό μας προϊόν τα τρία τελευταία χρόνια, είναι μονόδρομος για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά του αλλά και για να υπάρξει ανάπτυξη.

Έχουμε αναφέρει ποιους φόρους θα μειώσουμε ή θα καταργήσουμε, όπως:

–  Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ  11% για όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση).

– Κατάργηση του ειδικού φόρου διανυκτέρευσης.

– Μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

– Μείωση στις εισφορές των  επαγγελματιών και στο φόρο στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Από εκεί και πέρα, η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού δεν θα έρθει μόνο με την αποκλιμάκωση των φόρων.

Λυδία λίθος είναι η ενεργοποίηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, που θα:

– Αυξάνει την αρτιότητα στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

– Δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.

– Αναπροσαρμόζει τους συντελεστές δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου.

– Θεσπίζει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουρισμού.

Η Ελλάδα των φόρων και των πλειστηριασμών είναι η Ελλάδα του κ. Τσίπρα.

Η δική μας Ελλάδα, η Ελλάδα που μας αξίζει, είναι η Δημιουργική Ελλάδα».