Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στην ανάγκη ενίσχυσης του αστυνομικού τμήματος του νησιού με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, για την ταυτοποίηση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών αλλά και με το αναγκαίο προσωπικό.
 
Ο κ. Κόνσολας, σε δήλωσή του επισημαίνει:
 
«Το έργο της ασφάλειας σε νησιά που αποτελούν πύλη εισόδου προσφύγων και παράνομων μεταναστών είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
 
Η Κάλυμνος είναι νησί που δέχεται μεταναστευτικές ροές.
Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας στο νησί».
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1.Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
2.Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση και ελλείψεις προσωπικού στο Λιμεναρχείο Καλύμνου και ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με εξοπλισμό και προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος του νησιού»
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Όπως γνωρίζετε η Κάλυμνος έχει επωμιστεί το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση για να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση στο επίπεδο της τάξης, της ασφάλειας και της ταυτοποίησης είναι η επαρκής στελέχωση και ο εξοπλισμός των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
 
Δυστυχώς, όμως, το Λιμεναρχείο Καλύμνου αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης προσωπικού.
 
Η οργανική σύνθεση είναι 42 άτομα, με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν παλαιότερα και όχι με τις ισχύουσες στις οποίες οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί.
 
Αυτή τη στιγμή στο Λιμεναρχείο Καλύμνου υπηρετούν 35 άτομα (με μια αξιωματικό σε άδεια ανατροφής), εκ των οποίων τα 12 απασχολούνται σε σκάφη του Λ.Σ.
 
Οι μεταθέσεις που έγιναν για την ενίσχυση του Λιμεναρχείου Καλύμνου δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς αντισταθμίζονται με τη μετακίνηση 8 ατόμων από το Λιμεναρχείο Καλύμνου προς άλλες λιμενικές αρχές.
 
Είναι σαφές, ότι αυτό που προέχει είναι να καλυφθούν πλήρως όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο λιμεναρχείο Καλύμνου, με νέες μεταθέσεις και όχι με αποσπασματικές τοποθετήσεις.
 
 Ταυτόχρονα, σημαντικά προβλήματα, που σχετίζονται με την έλλειψη υποδομών, καταγράφονται στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, το οποίο πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με ένα σύγχρονο όχημα, με μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (EURODAC) για το έργο της ταυτοποίησης, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πολυμηχανήματα αλλά και με το αναγκαίο προσωπικό. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είναι μικτής αρμοδιότητας και καθημερινά επιλαμβάνεται σε πληθώρα αδικημάτων και συμβάντων.
 
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι το έργο της ασφάλειας και του ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι.
 
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι νησιά όπως η Κάλυμνος δεν μπορούν να στερούνται των στοιχειωδών υποδομών αλλά και του απαραίτητου προσωπικού, αφού αποτελούν πύλη εισόδου στη χώρα προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
1. Εάν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας γνωρίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης του Λιμεναρχείου Καλύμνου και αν προτίθεται να το ενισχύσει άμεσα με προσωπικό.
 
2. Εάν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτίθεται να ενισχύσει με ηλεκτρονικές υποδομές και εξοπλισμό αλλά και το αναγκαίο προσωπικό το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου