«Οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για το αεροδρόμιο της Καλύμνου έμειναν στα λόγια», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μετά την Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο στις 6 Ιανουαρίου είχε αναφερθεί στην επέκταση ή μεταφορά του αεροδρομίου σε άλλη θέση.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή (στις 23.7.2018 με Αρ. Πρ.: 227), ζητώντας να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επέκταση ή μεταφορά του αεροδρομίου σε άλλο σημείο, προκειμένου να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα αεροσκάφη και να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση του νησιού.

Από την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα του Διοικητή της ΥΠΑ, στην Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου προκύπτει:

1ον: Ότι το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου στη θέση «Παλιονήσι», κρίνεται υψηλό από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου ασύμφορο.

2ον:  Ότι το έργο της επέκτασης του διαδρόμου στο υφιστάμενο αεροδρόμιο έχει και αυτό παραπεμφθεί στις καλένδες. Αναφέρεται απλά ότι έχει συγκροτηθεί Ομάδα εργασίας από συναρμόδιες Διευθύνσεις της ΥΠΑ, η οποία εξετάζει μικρή επέκταση του διαδρόμου. Μάλιστα, η ΥΠΑ ρίχνει τις ευθύνες στο Δήμο Καλυμνίων, από τον οποίο ζητά την εκπόνηση της σχετικής μελέτης επέκτασης του διαδρόμου.

3ον: Ότι ακόμα και το έργο φωτοσήμανσης στο αεροδρόμιο της Καλύμνου δεν είναι ώριμο προς υλοποίηση, γιατί δεν έχει επικαιροποιηθεί η τεχνική μελέτη, ενώ δεν έχει ξεκινήσει και καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Αποδεικνύεται ότι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στα Δωδεκάνησα συνοδεύονται από υποσχέσεις που συνιστούν κούφια λόγια.

Όπως τότε, πριν από τις εκλογές του 2015 όταν διαβεβαίωνε τους νησιώτες από τη Ρόδο ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα το έργο της φωτοσήμανσης στο αεροδρόμιο της Καλύμνου, ένα απαραίτητο έργο για την ασφάλεια των πτήσεων και να δρομολογήσει η ίδια τις ενέργειες για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στην επέκταση του διαδρόμου του υφιστάμενου αεροδρομίου».

 

Επισυνάπτεται η Ερώτηση που είχα καταθέσει και η Απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

23.07.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ_ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ