Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει την αποτυχία του ισχύοντος πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών που διευρύνει τη μαύρη τρύπα των ταμείων και απειλεί με κατασχέσεις, λουκέτα και ποινές φυλάκισης επαγγελματίες εμπόρους και επιχειρηματίες.
Τα 6 σημεία της πρότασης του κ. Κόνσολα είναι:
-To «πάγωμα» παλαιών οφειλών για μια διετία, προκειμένου να μην αυξάνονται τα ποσά από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
-Η υιοθέτηση του μοντέλου των 120 δόσεων που εφαρμόζεται στην Ιταλία, ως εναλλακτική λύση.
-Η καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, μετά την ένταξη στη ρύθμιση.
-Ο διαχωρισμός των οφειλετών σε όσους είναι συστηματικά κακοπληρωτές και σε όσους ήταν συνεπείς και βρέθηκαν σε αδυναμία μετά το 2010.
-Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
-Η αναστολή των διαδικασιών κατασχέσεων από το ΚΕΑΟ, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση.
Το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη συσσώρευση οφειλών.
Το 60% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν καταβάλλει, πλέον, εισφορές, τα χρέη προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 8 δις ευρώ και η αδιέξοδη αυτή κατάσταση περιπλέκεται με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Είναι σαφές ότι το ισχύον πλαίσιο για τις ρυθμίσεις δεν απέδωσε γιατί δεν είχε αντιστοίχιση με την πραγματικότητα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Ελάχιστοι μόνο οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία μπόρεσαν να μπουν στα δύο πλαίσια ρυθμίσεων «Νέα Αρχή» και «Πάγια Ρύθμιση» και αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν και τίθενται εκτός της ρύθμισης. Είναι απόλυτα λογικό, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εισφορές 800 ευρώ να είναι αδύνατο να καταβάλουν το ποσό της εισφοράς και της ρύθμισης.
-Από τους 260.000 οφειλέτες και επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ, έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση 60.000 και οι οφειλές ανέρχονται σε 8 δις ευρώ,
-Από τους 370.000 επαγγελματίες και εμπόρους που οφείλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, προχώρησαν σε ρύθμιση μόλις οι 47.000 και οι οφειλές ανέρχονται σε 7 δις.
Αυτό που πρέπει να συνομολογηθεί είναι ότι το ισχύον πλαίσιο των ρυθμίσεων απέτυχε.
Ο στόχος του Κράτους δεν μπορεί να είναι να κατάσχει σπίτια, να απειλεί με φυλάκιση 500.000 οφειλέτες (κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον) ούτε να τιμωρεί τις οικογένειές τους από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (όπως συμβαίνει με τις οικογένειες των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ).
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να θεωρούνται, νομοτελειακά, όλοι οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες ως κακοπληρωτές.
Έχει έρθει η ώρα για μια γενναία τομή, για ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό το νέο πλαίσιο πρέπει να έχει τρεις άξονες:
-Να είναι ρεαλιστικό και να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία.
-Να δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανταποκριθούν,να αρχίσουν να εξοφλούν τις οφειλές τους και να επιβιώσουν.
-Να αρχίσουν να εισπράττουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία, έσοδα πολύτιμα για την επιβίωση τους.
Θέλοντας να συνεισφέρω σε αυτούς τους στόχους σας καταθέτω σήμερα την ακόλουθη πρόταση σημείων για ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία:
1. Να ανασταλεί κάθε κίνηση αναγκαστικής είσπραξης μέσω κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών μέχρι να ισχύσει η νέα ρύθμιση.
2. Να διαχωριστούν οι περιπτώσεις των οφειλετών που ήταν συνεπείς μέχρι το 2010 και συσσώρευσαν χρέη τα 4 τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης.
3. Να υπάρξει κεφαλαιοποίηση, δηλαδή πάγωμα, των παλαιών οφειλών, για ένα διάστημα δύο ετών. Να σταματήσουν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που διευρύνουν τον αδιέξοδο αυτό κύκλο.
4. Το πάγωμα των οφειλών να αφορά σε οφειλές μέχρι τις 31.5.2014. Από εκεί και πέρα να καταβάλλονται μόνο οι μηνιαίες εισφορές και το 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
5. Εναλλακτικά, ως προς την κεφαλαιοποίηση οφειλών, να υιοθετηθεί το μοντέλο που εφαρμόζει η Ιταλική κυβέρνηση και προβλέπει 120 δόσεις στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών.
6. Να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να επιλέγουν ασφαλιστική κλάση.
Εκτιμώ ότι θα αποτιμήσετε θετικά τις συγκεκριμένες προτάσεις και θα αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία.
Αυτή η πρωτοβουλία, αντιλαμβάνεστε κι εσείς, ότι την επιβάλλει η ίδια η πραγματικότητα.