Τις νέες επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι πολίτες από την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου των Δήμων στο Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος για την καθαριότητα και τον φωτισμό, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.


Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση, το γνωστό ως «Σχέδιο Κλεισθένης», η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών της υπηρεσίας πρασίνου κάθε Δήμου εντάσσεται στο Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος που εισπράττουν οι ΟΤΑ για την καθαριότητα και το φωτισμό.

Την ίδια στιγμή, δεν θεσμοθετείται κανένας νέος πόρος για την αυτοδιοίκηση που θα της επέτρεπε να απορροφήσει αυτή την επιβάρυνση, μειώνοντας τα τέλη.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση αναγκάζει τους Δήμους να αυξήσουν την επιβάρυνση για τους πολίτες, μέσα από το Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας όσων εργάζονται στο πράσινο.

Αν, μάλιστα, κάποιοι Δήμοι έχουν αυξημένες ανάγκες και προχωρήσουν σε προσλήψεις στη συγκεκριμένη υπηρεσία, η επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Μάνος Κόνσολας καταθέτει πρόταση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την απευθείας και θεσμοθετημένη εκχώρηση πόρων στους Δήμους από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να διατεθεί για τις ανάγκες λειτουργίας και μισθοδοσίας της υπηρεσίας πρασίνου σε κάθε ΟΤΑ και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

23.05.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ