1ον : Γιατί επιβάλλει  νέους φόρους και αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ.
 
Ο κ. Τσίπρας έφερε δύο μνημόνια μέσα σε 15 μήνες.
Μαζί με αυτά έφερε και ένα δυσβάσταχτο πακέτο νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, για να κλείσει η αξιολόγηση, ύψους 5.4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Φόροι χωρίς τέλος, χωρίς λογική και χωρίς καμία προοπτική.
Ο κ. Τσίπρας στήριξε ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής του ρητορικής στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 
Σήμερα όμως προχωρά στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
 
Μειώνει το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και θεσπίζει νέες κλίμακες με φορολογικούς συντελεστές για την ακίνητη περιουσία, που θα φτάνουν ακόμα και το 1,15%.
 
Για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια θα υπαχθούν στο συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ενώ μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν.
 
 
2ον : Γιατί επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα νησιά.
 
 
Ουσιαστικά, με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, έχει αναστείλει το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα.
 
Έχει ακυρώσει την ίδια την έννοια της νησιωτικότητας.
 
Το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν απέδωσε και σας είχαμε προειδοποιήσει.
 
Τώρα το επεκτείνετε στη δεύτερη ομάδα νησιών και από την 1η Ιανουαρίου και στα υπόλοιπα νησιά.
 
Αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να ασκήσει ελέγχους στα παράνομα τουριστικά καταλύματα από τα οποία υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, ούτε τέλος διανυκτέρευσης θα είχε επιβληθεί, ούτε οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα είχαν καταργηθεί, ούτε θα είχαν αυξηθεί οι συντελεστές ΦΠΑ για τη διαμονή και την εστίαση.
 
 
3ον : Γιατί υπονομεύει τον τουρισμό μας.
 
Ο  τουρισμός έχει στοχοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος το κατέστησε σαφές και στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Πιο σαφές δεν γινόταν.
Φόροι αδιακρίτως και δίχως τέλος στον τουρισμό αλλά και δίχως λογική όπως είναι η επιβολή ενός νέου και οριζόντιου κεφαλικού φόρου, όπως είναι το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Υπενθυμίζω ότι το θέμα της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης το είχε ανοίξει η ίδια η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2015. Μάλιστα τότε μας έλεγαν ότι το εξετάζουν ως μέτρο για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
Τελικά και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ καταργήθηκαν και το τέλος διανυκτέρευσης  επιβάλλεται.
Ο τουρισμός μας χάνει την ανταγωνιστικότητα του, το τουριστικό μας προϊόν γίνεται πιο ακριβό.
 
 
 
4ον : Γιατί το νέο Υπερταμείο παραβιάζει την έννοια και τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας.
 
 
Εδώ δεν εγείρονται απλώς σοβαρά ερωτηματικά, υπάρχει μείζον ζήτημα.
Η λειτουργία αυτού του Ταμείου παραβιάζει την έννοια και τις αρχές της Εθνικής Κυριαρχίας.
Δεν υπόκειται σε καμία διαδικασία δημοσίου ελέγχου και λογοδοσίας.
Ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές, που ορίζουν τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο. Μπορεί στα πέντε μέλη τα τρία να είναι Έλληνες, αλλά για να παρθεί μια απόφαση χρειάζονται 4 ψήφοι.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μεταβιβάζονται στο ταμείο, ενώ κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η λειτουργία του Ταμείου θα είναι εκατονταετής από τη στιγμή που τα μνημονιακά δάνεια  λήγουν σε τριάντα τρία χρόνια.
Κάτι ακόμα: Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, όπως τα κέρδη και οι υπεραξίες από κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου για παράδειγμα, μπορούν να εκχωρηθούν στο ταμείο με μια απλή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.