Η Κως έχει στοχοποιηθεί, από ιδεοληπτικούς, που δεν αντιλαμβάνονται, ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις σε επίσημη πύλη εισόδου και παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων, έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει ακέραια την ευθύνη, για την πολιτική ανοιχτών συνόρων, αλλά και για το γεγονός, ότι μετέτρεψε τη χώρα σε πόλο έλξης, για χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Μπορεί κανείς να εξηγήσει, πώς έρχονται στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες από το Μαρόκο και τις άλλες χώρες της Β.Αφρικής;
Πολύ απλά, έρχονται, γιατί κυριαρχεί η εικόνα μιας χώρας, που είναι ξέφραγο αμπέλι. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, ενώ η κα. Χριστοδουλοπούλου μας έλεγε, ότι όλοι είναι πρόσφυγες.
Το χειρότερο είναι όμως, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις, που η χώρα δεν μπορεί να αντέξει. Γιατί, η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εδώ. Γιατί αυτό θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια.
2. Το hot spot στην Κω πρέπει να δημιουργηθεί από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε άλλο; Ο αντίλογος λέει ότι αν δεν δημιουργηθεί το hot spot θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο νησί.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί, ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια υποδομή στην Κω, γιατί θα ακυρώσει την εικόνα που υπάρχει στην Κω παγκοσμίως και είναι η εικόνα ενός τουριστικού προορισμού.
Πρέπει να δει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Αντικειμενικοί και χωροταξικοί λόγοι επιβάλλουν, να γίνεται στο νησί μόνο το έργο της καταγραφής και στη συνέχεια ,να μεταφέρονται όλοι σε δύο κατευθύνσεις. Αυτοί που είναι πρόσφυγες, να συνεχίζουν το ταξίδι τους, με την προϋπόθεση, ότι οι άλλες χώρες θα έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους, ενώ αυτοί που θεωρούνται παράνομοι μετανάστες πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, από τα οποία στη συνέχεια θα επαναπροωθούνται.
Όχι hot spot στην Κω. Αν δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, το νησί πολύ δύσκολα θα παραμείνει στο χάρτη των κορυφαίων τουριστικών προορισμών.
Πιστεύει κανείς, ότι οι μειώσεις στις κρατήσεις οφείλονται στο γεγονός, ότι δεν έχει δημιουργηθεί hot spot; Αυτά είναι αστειότητες. Η μείωση στις κρατήσεις οφείλεται στην εικόνα που θέλουν να επιβάλλουν κάποιοι, ότι η Κως είναι επίσημη πύλη εισόδου και παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Αυτή την εικόνα πρέπει να εξαλείψουμε, γιατί αυτή η εικόνα είναι η πραγματική απειλή για την Κω και τον τουρισμό του νησιού.
3. Η δική σας πρόταση για το μεταναστευτικό ποια είναι;
Η Ελλάδα πρέπει να περάσει το μήνυμα, ότι έχει σύνορα και είναι σε θέση να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος, γιατί η πολιτική των ανοιχτών συνόρων δίνει το δικαίωμα σε κάποιους, να αμφισβητούν την ικανότητά μας να ελέγχουμε τα σύνορά μας και να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκλωβίζεται, αλλά ούτε και να δεχθεί τον εγκλωβισμό στη χώρα χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Να καθορίσει τον αριθμό των προσφύγων, που μπορεί να φιλοξενήσει με βάση τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και να απαιτήσει τη συμμετοχή όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.
Κυρίως, όμως, πρέπει να απαιτήσει τη συνδρομή της Ευρώπης στην επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία έχει οικονομικό κόστος. Η επαναπροώθηση να γίνεται είτε από τη Frontex, είτε από Ευρωπαϊκή Task Force.
Οφείλει να θέσει, επίσης, και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης ή και των κυρώσεων σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, η οποία ξεκάθαρα χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Είδατε ποτέ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή τον κ. Τσίπρα να θέτει αυτά τα ζητήματα, να παραμένει συνεπής και ανυποχώρητος σε αυτά; Ο κ. Τσίπρας έκανε κάτι πολύ χειρότερο και επικίνδυνο: προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό, ως αντάλλαγμα, για την ελάφρυνση του χρέους και του προγράμματος που ο ίδιος συμφώνησε. Έδωσε δεσμεύσεις, που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα και δεν πήρε τίποτα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, ζητήματα που σχετίζονται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή με την εθνική ασφάλεια. Αυτό δείχνει και το έλλειμμα ηγεσίας που υπάρχει σήμερα.
4. Καταθέσατε Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα της παραχώρησης από το ΚΑΣ αρχαιολογικών χώρων της Κω, προκειμένου να μετατραπούν σε καταυλισμούς προσφύγων. Τι σας απάντησε το Υπουργείο Πολιτισμού;
Επί της ουσίας δεν μου απάντησαν, γιατί εγώ ζήτησα να μάθω, αν η απόφαση του ΚΑΣ συμβαδίζει με την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σε αυτό, δεν υπάρχει απάντηση, γιατί πολύ απλά το ΚΑΣ λειτούργησε σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Η απόφαση για να παραχωρηθούν αρχαιολογικοί χώροι της Κω σε ΜΚΟ και να μετατραπούν σε καταυλισμούς, ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
Προφανώς για να ασκηθεί πίεση στην τοπική κοινωνία και να αποδεχθεί τη δημιουργία του hot spot στο Λινοπότι.
Είναι μια απαράδεκτη και παράλογη απόφαση, απαξιώνονται ο τουρισμός και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού.
Στην απάντηση, όμως, που μου έδωσε ο κ. Μπαλτάς, ο Υπουργός Πολιτισμού, αποκαλύπτεται, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον τουρισμό σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις που παίρνει και στην πολιτική της για το μεταναστευτικό.
5. Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας. Ποιος είναι ο απολογισμός για τη χώρα και τους πολίτες;
Νομίζω , ότι οι ίδιοι οι πολίτες έχουν την απάντηση.
Απευθύνομαι σε κάθε νοήμονα και λογικό πολίτη, όπου και αν ανήκει, και του απευθύνω την ερώτηση: η χώρα σήμερα, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014;
Υπενθυμίζω, ότι η κυβέρνηση έφερε ένα νέο και πιο σκληρό μνημόνιο, η χώρα επέστρεψε στην ύφεση και στα ελλείμματα, ζήσαμε τον εφιάλτη των κλειστών τραπεζών και των capital controls, που στεγνώνουν την αγορά και την οικονομία.
Αλήθεια ποιος θυμάται το δημοψήφισμα και ποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν ωφέλησε ή ζημίωσε τη χώρα και τους πολίτες;
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των αυτοσχεδιασμών του κ. Τσίπρα, ο λογαριασμός, όμως, θα πληρωθεί από τους πολίτες.
Πολύ φοβάμαι, ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αυτοσχεδιάζει και αυτό θα έχει επιπλέον κόστος για όλους τους Έλληνες.
6. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση. Θα καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει το ασφαλιστικό;
Πιστεύω, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση έχει χάσει όχι μόνο την κοινωνική αποδοχή, αλλά και την ανοχή.
Οδηγείται σε κατάρρευση από τα ψέματα, τις προσδοκίες και τις ψευδαισθήσεις που η ίδια καλλιέργησε.
Ακόμα και να καταφέρει να περάσει το ασφαλιστικό στη Βουλή, δε διαθέτει ούτε σχέδιο , αλλά ούτε και την κοινωνική νομιμοποίηση, για να συνεχίσει να κυβερνά.
Αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν θα πάει μακριά.
7. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να γίνουν εκλογές ή μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. αν το επιβάλλουν οι συνθήκες;
Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα γίνει ό, τι επιβάλλει το Σύνταγμα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει, ότι αποτελεί υπεύθυνη δύναμη, που βάζει πέρα και πάνω από όλα τη χώρα. Προϋποθέσεις συγκυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν.
Ο κ. Τσίπρας δεν αναζητεί συναίνεση, αναζητεί συνενόχους. Μας θέλει, για να ψηφίζουμε ό,τι δεν μπορεί να περάσει ο ίδιος από τη Βουλή ή για να επικυρώνουμε τις αποφάσεις που ο ίδιος παίρνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Εύχομαι και ελπίζω, να μην οδηγήσει ξανά τη χώρα η κυβέρνηση εκεί που την είχε οδηγήσει τον περασμένο Ιούλιο, με την πλάτη στον τοίχο.
8. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Έχει σχέδιο για τη χώρα;
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να κινηθεί πολύ γρήγορα, γιατί ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί και οι εξελίξεις μπορεί να είναι ταχύτατες.
Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο, για τη διακυβέρνηση της χώρας. Συνεκτικό, ρεαλιστικό και συγκεκριμένο.
Με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Σε αυτή την προσπάθεια, θα συμβάλλω και εγώ με τις προτάσεις μου και ιδιαίτερα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προγραμματικών προτάσεων, για τον τουρισμό και τη νησιωτική πολιτική.
Είναι πολύ σημαντικό, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας να προκύψει μέσα από ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία, οι προγραμματικές μας προτάσεις να στηρίζονται σε προτάσεις και ιδέες κοινωνικών εταίρων και φορέων.
9. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύετε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα; Η στροφή της Ν.Δ. προς το κέντρο θα καταφέρει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που την είχαν εγκαταλείψει μετά το 2009; Η προσπάθεια αυτή είναι θέμα προσώπων ή πολιτικής;
Και τα δύο. Χρειαζόμαστε πολιτικές προτάσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση μιας νέας συζήτησης και επαναπροσέγγισης με ανθρώπους που παραδοσιακά μας στήριζαν, με δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως με τους νέους ανθρώπους.
Η διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας στο μεσαίο, χώρο πέρα από αξιόπιστες πολιτικές, προϋποθέτει και πρόσωπα, που δεν θα πολώνουν και δεν θα απωθούν τους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύω, ότι θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Έχει τη στήριξη όλων μας.
10. Εσείς στηρίξατε τον Β. Μεϊμαράκη και δεν το κρύψατε. Θεωρείτε ότι η εκλογή του κ.Μητσοτάκη ενισχύει εσωκομματικούς σας αντιπάλους και ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα για εσάς;
Εγώ κ. Λιοδάκη στηρίζομαι μόνο στους πολίτες, δεν στηρίζομαι σε μηχανισμούς. Στήριξα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως άλλοι στήριξαν τους άλλους τρεις υποψηφίους.
Αν μη τι άλλο, έχω αποδείξει τη συνέπειά μου όλο αυτό το διάστημα. Μέσα από μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πλέον, έχει τη στήριξη όλων μας.
Αυτοί που ερμηνεύουν την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία με όρους παραπολιτικής και παρελθόντος, μάλλον δε γνωρίζουν τη δύναμη που έχει αυτή η παράταξη να συνθέτει και να ενώνει. Προφανώς, είτε ήρθαν σε αυτή την παράταξη από άλλα κόμματα, είτε την αντιμετωπίζουν ως σημαία ευκαιρίας.
Με τον κ. Μητσοτάκη έχουμε άριστες σχέσεις, θα τον στηρίξω απόλυτα και με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην προσπάθειά του. Συναντηθήκαμε, μάλιστα, μετά την εκλογή του και εκεί σας αποκαλύπτω, ότι έθεσα στη διάθεσή του την παραίτησή μου από τη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού, έχοντας να παρουσιάσω, όμως, ένα πλούσιο και σημαντικό έργο. Το έκανα, γιατί θεωρώ, ότι ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη, να κάνει τις δικές του επιλογές στις θέσεις ευθύνης.
Εγώ είμαι από μικρός σε αυτή την παράταξη. Δεν έφυγα ποτέ, ούτε πρόκειται να φύγω. Πιστεύω στην ενότητα και στη δυναμική αυτής της παράταξης και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να γίνει ξανά η Νέα Δημοκρατία πλειοψηφικό ρεύμα.
Οι πολίτες της Δωδεκανήσου θα κρίνουν την ειλικρίνεια, τη συνέπειά μου, αλλά κυρίως τη δραστηριότητά μου.