Με επιστολή που συνυπογράφουν και απευθύνεται στον Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, επισημαίνουν ότι η πρόταση για την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Ρόδο, αποτελεί απαίτηση και διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας.
 
Τονίζουν ότι η Ρόδος πρέπει να γίνει το κέντρο της πανεπιστημιακής αλλά και της επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
 
Την πρόταση συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ, κ. Πάππου, ο Πρόεδρος του Οικ. Επιμελητηρίου, κ. Μιχαήλ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γρύλλης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Σαρρής, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ,  κ. Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ, κ. Μαντάς, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου,  κ. Φουτούλης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, κ. Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, κ. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Κουκούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικ. Δωματίων, κ. Τοκούζης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, κ. Κατσίβας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ, κ. Στελλάς, Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ, κ. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, κ. Κλούβας και ο Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Παναγιωτόπουλος.
 
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενίσχυση και κλιμάκωση αυτής της κοινής πρωτοβουλίας αλλά και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
 
«Η τοπική κοινωνία στηρίζει την πρόταση για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, με κατεύθυνση τον τουρισμό και έδρα τη Ρόδο.
 
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή την κοινή πρωτοβουλία, η οποία όμως δεν θα μείνει εδώ.
 
Θα ζητήσουμε τη στήριξη της Ακαδημαϊκής κοινότητας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ θα υπάρξει, εντός των ημερών, συνάντηση και με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο.
 
Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διεκδικούμε ενωμένοι και να φέρνουμε αποτελέσματα. Να αποκαθιστούμε αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος της Ρόδου και της Δωδεκανήσου».
 
Το πλήρες κείμενο της κοινής αυτής πρωτοβουλίας, έχει ως εξής:
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η πρόταση για την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων, με κατεύθυνση τον τουρισμό, και έδρα τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, αποτελεί απαίτηση και διεκδίκηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.
 
Η Ρόδος, που αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο τουρισμό, δεν μπορεί να βρίσκεται στο περιθώριο, είναι αδιανόητο να μη διαθέτει πανεπιστημιακή σχολή τουρισμού.
 
Είναι αδιανόητο να επιλέγονται ο Πειραιάς και η Χίος, ως έδρες πανεπιστημιακών τμημάτων με κατεύθυνση τον τουρισμό, και να αποκλείεται η Ρόδος.
 
Η σύγχρονη οπτική επιβάλλει τα προγράμματα σπουδών, αλλά και τα Πανεπιστήμια, να είναι συνδεμένα με το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε περιοχής.
 
Είναι καιρός αυτό να γίνει πράξη.
 
Στηρίζουμε απόλυτα την πρόταση για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, με κατεύθυνση τον τουρισμό, και έδρα τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο.
 
Θέλουμε να γίνει η Ρόδος το κέντρο της πανεπιστημιακής, αλλά και της επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο.
 
Συνυπογράφουμε την πρόταση και την προοπτική αυτή.
 
Εκπροσωπώντας πολίτες και φορείς, είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας, του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας για να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, την υλοποίηση της πρότασης δημιουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών, με έδρα τη Ρόδο.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Έχετε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δρομολογήσετε την υλοποίηση αυτής της πρότασης, που έχει προβολή στο παρόν και στο μέλλον.
 
Μπορείτε να αποκαταστήσετε μια αδικία εις βάρος της Ρόδου και της Δωδεκανήσου και να υπερβείτε κατεστημένες νοοτροπίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
 
Η δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, με κατεύθυνση τον τουρισμό, και έδρα τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο θα αποτελέσει ένα αυτονόητο και μεγάλο βήμα στο μέλλον.
 
ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
 
 
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ         ΙΔΙΟΤΗΤΑ   
 
· Κόνσολας ΕμμανουήλΒουλευτής Δωδεκανήσου
 
· Χατζηδιάκος Φώτης        Δήμαρχος Ρόδου
 
· Καρίκης Ευστράτιος          Επικεφαλής Παράταξης «Ροδίων Όραμα»   
  
· Χατζηευθυμίου Χατζής       Επικεφαλής Παράταξης «Ροδιακή Δημιουργία»   
 
· Υψηλάντης Γεώργιος        Επικεφαλής Παράταξης «Ρόδος, Πορεία Ανατροπής»
 
· Ιωάννης Πάππου             Πρόεδρος ΕΒΕΔ
 
· Μιχαήλ Μιχαήλ                Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
 
· Ιάκωβος Γρύλλης            Πρόεδρος ΤΕΕ  Δωδεκανήσου
 
· Αντώνης Καμπουράκης    Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
  
· Παναγιώτης Τοκούζης      Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων                                        Δωματίων Δωδεκανήσου
 
· Κωνσταντίνος Κατσίβας    Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου   
  
· Κωνσταντίνος Σαρρής      Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
 
· Χρήστος Μαντάς           Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
 
· Νικόλαος Φουτούλης         Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου
 
· Νίκος Διακογεωργίου  Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου
 
· Μανώλης Στελλάς            Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ Τμήμα Δωδεκανήσου
 
· Ιωάννης Παπαϊωάννου     Πρόεδρος ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ
  
· Παναγιώτης Καραγιάννης   Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
  
· Νικόλαος Κουκούλης  Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
 
· Ανδρέας Παναγιωτόπουλος  Πρόεδρος Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου
 
 
· Ιωάννης Κλούβας             Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου