Αποκαλύφθηκε ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έκαναν το γύρο της Ελλάδας και του κόσμου και δυσφήμισαν το νησί, ήταν αναληθή.
 
Η ζημιά όμως έγινε.
 
Υπήρξε δυσφήμιση του νησιού αλλά και θρασύτατη πρόκληση και προσβολή στα άτομα με αναπηρία, που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.
 
Η αλήθεια, όπως παραδέχεται πλέον και η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι ότι στο εξεταστικό κέντρο Καλύμνου για την επανάκριση των δικαιούχων του επιδόματος τυφλότητας δεν εξετάστηκαν 150 ούτε και βρέθηκαν 100 περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ήταν τυφλοί, όπως ψευδώς αναφέρθηκε.
 
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που το ίδιο το ΙΚΑ δίνει στη δημοσιότητα για να αποκαταστήσει την αλήθεια, από τους 80 που εξετάστηκαν τελικά, οι 28 κρίθηκαν ως μη τυφλοί, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 35% και όχι το θηριώδες ποσοστό του 66% που δόθηκε στη δημοσιότητα και αποδείχθηκε ψευδές.
Φυσικά και για τους 28 υπάρχει ζήτημα, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
 
Μεγαλύτερες, όμως, ευθύνες υπάρχουν για όσους έδωσαν ψευδή στοιχεία που περιελήφθησαν στο Δελτίο Τύπου του ΙΚΑ στις 19 Ιουλίου και οδήγησαν σε ένα μπαράζ αρνητικής δημοσιότητας και δυσφήμισης για το νησί της Καλύμνου και τα Δωδεκάνησα.
 
Υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.
 
Αύριο το πρωί θα επικοινωνήσω με το Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Σπυρόπουλο, και θα του θέσω το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών».
 
Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου από την Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.ika.gr )
 
 
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2013
 
Δελτίο Τύπου
Αποκατάσταση των στοιχείων επανάκρισης επιδοματούχων τυφλότητας στην Κάλυμνο
 
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεωρεί υποχρέωσή της, προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων και σε συνέχεια του από 19/07/2013 Δελτίου Τύπου, να ανακοινώσει τα εξής: Σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την επανάκριση επιδοματούχων τυφλότητας, στο εξεταστικό κέντρο Καλύμνου (όπου εξετάστηκαν επιδοματούχοι Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Λειψών και Πάτμου), διευκρινίζεται ότι από λανθασμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών δημοσιοποιήθηκαν εσφαλμένα στοιχεία σε ότι αφορά τους μη δικαιούχους χορήγησης επιδόματος τυφλότητας. Συγκεκριμένα, από τη διεξοδική επανεξέταση των στοιχείων προκύπτει ότι στο εξεταστικό κέντρο Καλύμνου, από τους 89 κληθέντες για επανεξέταση, προσήλθαν τελικά 80 εκ των οποίων οι 28 κρίθηκαν ως μη τυφλοί (ποσοστό 35%). Σε ότι αφορά τη γνωστοποίηση των λανθασμένων στοιχείων έχει κινηθεί διαδικασία διερεύνησης τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.
            ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ       
 
ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ