Δεν τιμά κανέναν μας η ανοχή απέναντι στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Καρακόνερο. Στην υποβάθμιση, δηλαδή, μιας ολόκληρης περιοχής, στην κατάληψη δημόσιου χώρου στις, εντός εισαγωγικών, παράπλευρες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί με προκάλυμμα τον καταυλισμό των ρομά.
Αν δεν αντιδράσουμε, έστω και τώρα, η περιοχή θα μετατραπεί σε γκέτο και άβατο, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Θα φύγουν και οι επιχειρήσεις αλλά και οι κατοικίες. Οι άνθρωποι, εκεί, ζουν μέσα στην ανασφάλεια και στο φόβο, οι κλοπές και οι παραβατικές πράξεις έχουν ενταθεί. Οι υπηρεσίες του Κράτους πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Η ΚΕΔ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης των αυθαιρέτων – ο χώρος είναι καρνάγιο – και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιβλέψει την κατεδάφιση και την απομάκρυνση.
Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ένταξη των ρομά στον κοινωνικό ιστό. Η λύση δεν είναι να μεταφέρουμε τον καταυλισμό σε ένα άλλο μέρος, αλλά να εγκατασταθούν οι ρομά σε σπίτια και οικισμούς.
ʼμεσα, όμως, ο Νόμος πρέπει να κάνει την εμφάνισή του και να καταλύσει αυτό το άβατο.
2. Ανταποκρίθηκε κανείς στην ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνατε στους φορείς για να υιοθετηθεί μια κοινή στάση στο πρόβλημα;
Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ, ο κ. Πάππου, αλλά και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Χατζηευθυμίου και Υψηλάντης.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και από άλλους.
Θα πρέπει να μάθουμε να καταπιανόμαστε με δύσκολα θέματα και να δίνουμε λύσεις.
Η Ρόδος δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί.
3. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποινές φυλάκισης. Έχετε πάρει θέση ζητώντας ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων. Πιστεύετε ότι θα εισακουστείτε;
Κα. Χονδρογιάννη, η πραγματικότητα είναι αυτή που θα επιβάλλει μια άλλη αντιμετώπιση.
Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν καταρρεύσει. Στον ΟΑΕΕ μόνο το 40% των ασφαλισμένων πληρώνει εισφορές και το θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις, αποδεδειγμένα, δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επαρκές.
Κάποιος που δεν μπορούσε να πληρώνει 500 και 800 ευρώ το δίμηνο δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 1000 και 1200 με τη ρύθμιση.
Απλή λογική χρειάζεται, διαφορετικά θα διευρύνεται αυτός ο φαύλος κύκλος με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Δημιουργούνται χρέη που δεν θα εισπραχθούν ποτέ από τα ταμεία και οδηγούν στην καταστροφή ανθρώπους και επιχειρήσεις.
Χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο.
Επιβάλλεται να υπάρξει κεφαλαιοποίηση οφειλών, αύξηση του αριθμού των δόσεων, διαχωρισμός των συνειδητά κακοπληρωτών από εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν αλλά μέχρι το 2009 ήταν συνεπείς. Εγώ δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για αυτό.
Είναι ο μοναδικός τρόπος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους άνθρωποι και επιχειρήσεις αλλά και να αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία.
4. Θεωρείτε πως έχει αποφευχθεί η διενέργεια εθνικών εκλογών ή θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο έτος 2015; Συμμερίζεστε την αισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση της χώρας;
Υπάρχει ένα καλό κλίμα σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που κάναμε αλλά και τα αποτελέσματα.
Θα σταθώ στην πολυεπίπεδη οικονομική συνεργασία με την Κίνα, που μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για την ασιατική αυτή υπερδύναμη. Να επισημάνω, επίσης, ότι στο θέμα του τουρισμού, αναδύεται μια τεράστια αγορά για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, είναι η Κινεζική αγορά.
Έχει μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε την πολιτική σταθερότητα, να επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες και συγκλίσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.
Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται και να συνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως μοχλός αποσταθεροποίησης και διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων μας, κα. Χονδρογιάννη. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας χρειάζεται τις ιδέες και τη συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.
5. Πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης καθώς έχει πάρει στη Ρόδο μεγάλες διαστάσεις;
Με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και της νομιμότητας στο Αιγαίο. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος και αναγνωρίζω το υπέρμετρο βάρος που έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Περιμένω από την Πολιτεία να ιδρύσει τα δύο τμήματα συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω, όπως προέβλεπε το οργανόγραμμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν συνοριοφύλακες στο Κολωνάκι και να μην υπάρχουν στη Ρόδο, στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Είναι, όμως, καιρός η Ελλάδα να απαιτήσει από την Ε.Ε την πλήρη και εξειδικευμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο, που εκκρεμεί από το 2008. Γιατί βολεύει κάποιους η μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ψυχών και ανθρώπων»…
6. Πολύ μεγάλες είναι και πάλι οι ελλείψεις ιατρών στα ΚΥ των νησιών και στο νοσοκομείο της Ρόδου. Πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθώς παρά τις συζητήσεις και τις συσκέψεις υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη;
Νομίζω, κα. Χονδρογιάννη, πως μία και μόνη συζήτηση πρέπει να γίνει.
Διαφορετικά θα είμαστε στην ίδια πάντα θέση, να συζητάμε χωρίς νόημα και ουσία.
Αυτή η νέα συζήτηση, πρέπει να αφορά σε ένα νέο πλαίσιο προκήρυξης θέσεων αλλά και τοποθετήσεων στα νησιά, για τις δομές δημόσιας υγείας. Το σημερινό δεν αποδίδει.
Η συζήτηση αφορά, όμως, και στην υιοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων για να έρθουν γιατροί στα νησιά. Τα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα δεν αποδίδουν και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη.
Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει. Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι η επιλογή ενός γιατρού για την κάλυψη μιας κενής θέσης στα νησιά μας, δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται μισθολογικά κίνητρα, κίνητρα που να σχετίζονται με την εξέλιξή τους.
7. Φήμες θέλουν την κα. Μίκα Ιατρίδη που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε να επιστρέφει στη ΝΔ. Ποια είναι η άποψη σας;
Ποτέ δεν έχω λειτουργήσει στη λογική των αποκλεισμών και της παραπολιτικής.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο έχουν θέση όλοι όσοι στηρίζουν την πολιτική, τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης.
Ακόμα και όσοι έκαναν λάθη ή πλήγωσαν αυτή την παράταξη έχουν δικαίωμα να αναθεωρήσουν, αναγνωρίζοντας αυτά τα λάθη.
Εμείς αναλάβαμε ευθύνες. Προσωπικά, ανέλαβα ευθύνες περισσότερες από αυτές που μου αναλογούν. Στήριξα δύσκολες αποφάσεις. Αν με ενόχλησε ένα πράγμα, αυτό ήταν οι ακραίοι χαρακτηρισμοί για δοσίλογους και προδότες.
Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μονοπωλεί τις έννοιες της εθνικής ευθύνης και ευαισθησίας. Η χώρα χρειάζεται ενότητα.
8. Το Νοέμβριο θα κριθεί στο ΣτΕ η συνταγματικότητα του Δημοτικού Φόρου. Θα πρέπει να διατηρηθεί και με ποιά μορφή;
Η απόφαση της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι της συνεργασίας και της συνεννόησης της αυτοδιοίκησης με τους επιχειρηματίες και τις παραγωγικές τάξεις.
Πρέπει, κα. Χονδρογιάννη, να υπάρξει κοινή συνισταμένη. Επιβάλλεται να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό, σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο που να αφορά στο δημοτικό φόρο.
Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται ευρείες αλλαγές και αναμορφώσεις. Ο ΔΗΦΟΔΩ δεν μπορεί να έχει τη σημερινή του μορφή.
Κυρίως, όμως, πρέπει να υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη διάθεση των εσόδων και να γνωρίζει ο πολίτης και ο επιχειρηματίας που πηγαίνουν τα χρήματα που δίνει. Χρήματα που πρέπει να διατίθενται για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς.