Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος επιβαρύνεται από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ.
 
Ουδείς γνωρίζει πόσες και ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται σε κάθε νησί και σε ποιο ακριβώς αντικείμενο.
 
Ουδείς γνωρίζει ποιοι από όσους εμφανίζονται ως μέλη ΜΚΟ και παρέχουν υπηρεσίες υγείας είναι πιστοποιημένοι ή βρίσκονται σε συνεργασία με τις δομές δημόσιας υγείας.
 
Ουδείς, επίσης, γνωρίζει την ακριβή ταυτότητα ανθρώπων που εμφανίζονται να εκπροσωπούν ΜΚΟ και συγχρωτίζονται με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
 
Είναι σαφές ότι τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όχι μόνο δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα όλων αυτών των οργανώσεων και των μεμονωμένων προσώπων, αλλά δεν ασκούν ούτε υποτυπώδη έλεγχο.
 
Κάποιοι εξ αυτών έχουν χωρίσει τις παραλίες κάθε νησιού, στις οποίες αποβιβάζονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.
 
Κάποιοι άλλοι λειτουργούν αυθαίρετα παραβιάζοντας τους νόμους, όπως το πρόσφατο περιστατικό στη Λέσβο με 5 μέλη ΜΚΟ που ρυμουλκούσαν σκάφος με παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά χωρικά ύδατα προς τις ελληνικές αρχές.
 
Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι βέβαιο ότι αδικεί το έργο που προσφέρουν διαπιστευμένες και πιστοποιημένες ΜΚΟ.
 
Ταυτόχρονα, όμως, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και για τον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
 
Το Κράτος εμφανίζεται ανίκανο, αν όχι απρόθυμο, να επιβάλλει ένα πλαίσιο κανόνων για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου.
 
Είναι σαφές ότι κάποιες από αυτές μπορούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, παράλληλα με τις ενέργειες κρατικών υπηρεσιών και τοπικών φορέων, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και της πρόνοιας.
 
Είναι, όμως, εξ ίσου σαφές ότι κάποια άλλα μεμονωμένα άτομα ή και ΜΚΟ λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εις βάρος των νόμων.
 
Είναι ενδεικτικοί ότι τοπικοί φορείς αλλά και ιατρικοί σύλλογοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελέγχου και συντονισμού της δραστηριότητας των ΜΚΟ στα νησιά, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη βοήθεια της Πολιτείας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
1. Υπάρχει συνεργασία των αρμοδίων φορέων που εποπτεύουν με ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου; Υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας και με ποιες;
 
2. Έχει ασκηθεί έλεγχος, ιδιαίτερα από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας για το ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, αν είναι πιστοποιημένες και ποιο έργο παρέχουν;
 
3. Υπάρχει σχέδιο από τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και η βούληση για να επιβληθεί ένα πλαίσιο κανόνων για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά;
 
4. Προτίθενται τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας να προχωρήσουν σε εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος για όσους διευκολύνουν την παράνομη είσοδο σε ελληνικό έδαφος;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου