Ο Βουλευτής ανέδειξε  5 ζητήματα, καταθέτοντας ισάριθμες προτάσεις  στον Υπουργό Υγείας, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά. 
 
Ζήτησε επίσης να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ισχυρών κινήτρων για να επιλέξουν να υπηρετούν γιατροί στα νησιά και να μειωθούν τα κενά.
 
Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε στον κ.Βορίδη ότι ‘’όπως αποδεικνύεται  το ισχύον πλαίσιο για τα κίνητρα δεν λειτούργησε, δεν πέτυχε το σκοπό του ενώ τα κενά αυξάνονται αντί να μειώνονται.
 
Χρειάζεται ολική αναθεώρηση, χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει:
 
– Mισθολογικά κίνητρα ή τη χορήγηση ενός επιδόματος στέγασης με ταυτόχρονη χορήγηση πρόσθετων (πλασματικών) μισθολογικών κλιμακίων.
 
– Κίνητρα ιδιαίτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προσμετράται, για τους γιατρούς που υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές.
 
– Ειδική έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και επαναφορά της διάταξης για την επιδότηση μέρους της αγοράς πρώτης κατοικίας που ίσχυε παλαιότερα για δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα νησιά, με την προϋπόθεση ότι θα παρέμεναν σε αυτά’’.
 
Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε μια δεύτερη πρόταση που αφορά την κατασκευή τον εξοπλισμό και τη λειτουργία της ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Ρόδου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο πνοής με υπερτοπική σημασία.
 
Ο Βουλευτής τόνισε το γεγονός  ότι πριν από 2 μήνες η διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Υγείας δεν συμπεριέλαβε την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου στις προτάσεις των έργων προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού για τη χρηματοδότηση του είτε από το Υπουργείο Υγείας είτε με την ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ.
 
Η τρίτη πρόταση που κατέθεσε στον κ.Βορίδη, ο κ.Κόνσολας ήταν να θεσμοθετηθεί η αρχή της προτεραιότητας για την κάλυψη των κενών θέσεων στις νησιωτικές περιοχές. 
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε, αναλυτικά, στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Κω και της Ρόδου αλλά και στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά και ζήτησε από τις προσλήψεις 667  ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ, τις 1000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις 150 προσλήψεις για τον κλάδο της ψυχικής υγείας και τις 200 προσλήψεις για το ΕΚΑΒ, να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών θέσεων στα νησιά.
 
Η τέταρτη πρόταση του κ.Κόνσολα σχετίζεται με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία τομέων του ΕΚΑΒ στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στη Λέρο και στη Νότια Ρόδο, κάτι που υπήρξε και πρόταση-εισήγηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου προς το ΕΚΑΒ εδώ και ένα πλέον χρόνο, ενώ υπάρχει και σχετική απόφαση και δέσμευση του προέδρου και του Δ.Σ του ΕΚΑΒ.
 
Τέλος στην πέμπτη και τελευταία πρόταση του ο Μάνος Κόνσολας ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας τη διαφοροποίηση του συστήματος τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, επισημαίνοντας ότι οι προκηρύξεις  για τις θέσεις επικουρικών με άξονα την Περιφέρεια δεν αποδίδουν. Κάποιος που θέλει να καλύψει συγκεκριμένη θέση στο νοσοκομείο της Κω για παράδειγμα, μπορεί να επιλεγεί να καλύψει μια θέση σε άλλο νησί, ανεξάρτητα από τη θέληση του.
 
Όπως τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου απαιτείται οι προκηρύξεις να είναι για συγκεκριμένη θέση και σε συγκεκριμένη δομή δημόσιας υγείας.
 
Ο κ.Κόνσολας ζήτησε επίσης να παραταθεί το χρονικό όριο της θητείας των επικουρικών γιατρών, κάτι για το οποίο υπάρχει η θετική προδιάθεση του Υπουργού Υγείας.