Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τον έλεγχο των πρώτων 587 κωδικών που αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που πραγματοποιήθηκε από τους Έλληνες αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου: 100710570001, που αναφέρεται στο ΦΕΚ της παραχώρησης ακινήτων στο Υπερταμείο, αντιστοιχεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει τρεις ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας την πλήρη λίστα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Δωδεκανήσου, που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εκτιμά ότι είναι πάνω από 2.000 τα παραχωρηθέντα ακίνητα που αντιστοιχούν σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, και είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν και άλλα μνημεία της Δωδεκανήσου, που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.

«Όσο προχωράει η ταυτοποίηση των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν, θα αποκαλύπτεται η αλήθεια και θα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.

Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση, έστω και τώρα, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Εκτός αν ο κ. Υπουργός Οικονομικών παραδεχθεί ότι απλώς υπέγραψε ό, τι του έφεραν και δεν έκανε κανένα έλεγχο για το αν στα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, με δεδομένο ότι έχουμε την πρώτη, πλέον, επίσημη καταγραφή με βάση τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου, να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύμης στο Υπερταμείο.

Ταυτόχρονα, επαναφέρει το καίριο ερώτημα που αρνείται να απαντήσει η κυβέρνηση των προθύμων: Ποιοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Δωδεκανήσου έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο;

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

21.01.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΜΗΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ