Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι  λόγω της διαφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ της ΕΦ.Α. Δ/σου και της Υ.Δ.Ε. Δ/σου για την καταβολή των μισθών  των φυλάκων και καθαριστών, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε οικονομικό αδιέξοδο.
  
Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής για επιβίωση και αξιοπρέπεια. 
      
Ο κ. Κόνσολας ζητά  από τον Υπουργό να  αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό  Πολιτισμού
 
ΘΕΜΑ: «ʼμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους Φύλακες Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η πολιτιστική κληρονομιά της Δωδεκανήσου και τα αρχαιολογικά μνημεία της, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες.
 
Η φύλαξη των Αρχαιολογικών Μνημείων, κατά τη θερινή περίοδο, συμβάλλει σημαντικά στην άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών, στην ομαλή λειτουργία και προστασία τους, ενώ αυξάνει και το χρόνο πρόσβασης στα ιστορικά, αρχαιολογικά μνημεία.
 
Στη φετινή προκήρυξη με αρ. ΣΟΧ 1/2015 προσελήφθησαν για τη φύλαξη και καθαριότητα συνολικά 115 άτομα. Μεταξύ αυτών, διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο, ότι επτά (7) άτομα δεν κατείχαν νόμιμη κάρτα ανεργίας λόγω παράλληλης φοίτησής τους σε ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να απολυθούν και να αντικατασταθούν από νέους υποψήφιους. Μετά από προσφυγή τους στα δικαστήρια και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, τα επτά (7) άτομα επέστρεψαν στην εργασία τους με συνέπεια οι εργαζόμενοι να φτάνουν πλέον τους 122 και όχι τους 115 όπως όριζε η Προκήρυξη.
 
Συνέπεια των ανωτέρω ήταν η παύση καταβολής δεδουλευμένων του συνόλου των φυλάκων και καθαριστών για το διάστημα από 01/08/2015 έως 31/10/2015.
 
Η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦ.Α.) Δωδεκανήσου και της Υ.Δ.Ε (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου) Δωδεκανήσου για την πληρωμή του έκτακτου προσωπικού Φυλάκων, Νυχτοφυλάκων και Καθαριστών, αποτελεί μία εκκρεμότητα που πρέπει να τερματιστεί άμεσα.
 
Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
 
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τον κίνδυνο να μην τους καταβληθεί επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αφού λόγω της διαφωνίας ΕΦ.Α. Δ/σου  και Υ.Δ.Ε Δ/σου, δε θα είναι δυνατή η τακτοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οφείλει να παρέμβει άμεσα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται  να  αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να  καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των Φυλάκων και Καθαριστών των αρχαιολογικών χώρων της Δωδεκανήσου για το διάστημα από 01-08-2015 έως 31-10-2015, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. 
 
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου