Τεύχος Β, παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους και στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που λόγω χρεών έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.
 
Στη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζεται η διαδικασία και προβλέπεται ότι αυτή θα γίνεται από επιτροπές στα δημόσια νοσοκομεία ενώ προσδιορίζεται σαφώς ότι η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχεται μόνο εντός των νοσοκομείων.
 
Θεωρώ ότι υπάρχουν τρία σοβαρά ζητήματα που δεν αντιμετωπίζει αυτή η απόφαση.
 
Το ένα ζήτημα, αφορά στους βαρέως πάσχοντες, ακόμα και τους καρκινοπαθείς, που είναι παράλογο να μετακινούνται καθημερινά ή ανά λίγες μέρες στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.
 
Αναφέρομαι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες, Πόσο μάλλον να καλύψουν φαρμακευτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής ασθένειας.
 
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην πλήρη αποσαφήνιση, με νέα εγκύκλιο, για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πρέπει να τυγχάνουν τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
 
Το τρίτο ζήτημα αφορά στους κατοίκους των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, που δεν μπορούν να μετακινούνται  σε άλλες περιοχές ή νησιά που υπάρχει νοσοκομείο, προκειμένου να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία σε δημόσιο νοσοκομείο
Εκτιμώ, ότι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία όλοι αυτοί οι άνθρωποι, επισκεπτόμενοι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και να υπάρχει η δυνατότητα να έχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.
 
Οφείλετε να συνυπολογίσετε ότι κάποιοι διαμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και πρέπει να μετακινηθούν για να μεταβούν σε δημόσιο νοσοκομείο ενώ με την εφαρμογή αυτής της πρότασης θα αποσυμφορηθεί και η λειτουργία των νοσοκομείων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός 
 
1. Εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα τρία σοβαρά αυτά ζητήματα, με νέα ερμηνευτική εγκύκλιο και να δώσει τη δυνατότητα δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης και εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας