Αν η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε συμφωνία στις αρχές Φεβρουαρίου, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο, της αποδοχής μιας κακής και επώδυνης συμφωνίας ή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά, είχε κάνει σημαία το μέιλ Χαρδούβελη με το οποίο θα έκλεινε η αξιολόγηση του προγράμματος και στη συνέχεια η χώρα θα έμπαινε σε μια προληπτική γραμμή στήριξης, που θα διασφάλιζε την πρόσβασή της στις αγορές.
Να υπενθυμίσω ότι το μέιλ Χαρδούβελη αφορούσε σε μέτρα και παρεμβάσεις 1 δις, ενώ πέντε μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μέτρα ύψους 13,5 δις.
Με τους αυτοσχεδιασμούς και τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, αναφορικά με τα πρόσωπα αλλά και τη διαπραγματευτική τακτική, δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος, όταν έπρεπε, το Φεβρουάριο.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχασε τα 7,2 δις της τελευταίας δόσης, με την οποία θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές της ανάγκες αλλά και τα 11 δις του ΤΧΣ.
Αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, κα. Βενιανάκη, για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Γιατί η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία, το κούρεμα ή η απώλεια των καταθέσεων.
Αυτή τη στιγμή, η χώρα χρειάζεται ευρεία συναίνεση και συνεργασία.
Η περίοδος του λαϊκισμού, των ψευδαισθήσεων και του διχασμού της κοινωνίας σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, τελείωσε.
Ο κ. Τσίπρας έχει απέναντι του μια αντιπολίτευση, που απέδειξε ότι βάζει πάνω από όλα τη χώρα. Οφείλει να το εκτιμήσει, οφείλει, όμως, να κάνει και την αυτοκριτική του για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο ίδιος ως αντιπολίτευση.
Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανασυγκρότησης. 
Χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε σχεδιάσει εμείς και θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, θα προσελκύσουν επενδύσεις.
Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε 4 χρόνια για να αντιληφθεί ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Εύχομαι να του πάρει λιγότερο χρόνο για να αντιληφθεί ότι μεταρρύθμιση δεν είναι η υπερφορολόγηση ούτε η προστασία του Βαθέως Κράτους.
 
 
 
2.Ταφόπλακα στους μειωμένους συντελεστές φπα…Ποιοι έχουν την ευθύνη;
 
Θυμάστε πολύ καλά, κα. Βενιανάκη, ότι ο κ. Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει, είχε ουσιαστικά επιβεβαιώσει ότι το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν ήταν κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.
Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε πιέσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τους υπερασπίστηκε όμως.
Είναι φανερό ότι είχαν ουσιαστικά «δώσει» τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ από τις πρώτες ημέρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα νησιά, ο τουρισμός και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είχαν ταυτιστεί με τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα αλλά και τη ρητορική υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά αποσκοπούσαν στην προετοιμασία της κοινής γνώμης.
Η παράταση της αβεβαιότητας, η αδυναμία της κυβέρνησης να κλείσει έγκαιρα τη συμφωνία με τους εταίρους, αλλά και το καταστροφικό δημοψήφισμα, έβαλαν την ταφόπλακα στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Δύο εβδομάδες μετά, κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο έγινε το δημοψήφισμα. Όλοι, όμως, αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα και τις συνέπειες.
Κυρία Βενιανάκη, λίγη σημασία έχουν οι διαπιστώσεις και η απόδοση ευθυνών.
Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική οικονομία.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συλλογική.
Πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές και τα αντίστοιχα εργαλεία για τις νησιωτικές περιοχές. Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί την αναγκαιότητα μιας περιφερειακής νησιωτικής πολιτικής.