Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει την οριακή λειτουργία του Κέντρου Υγείας στο νησί αφού οι 5 γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, έχοντας φτάσει και οι ίδιοι στα όρια της αντοχής τους.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγου, παιδιάτρου και μικροβιολόγου, ενώ αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο ακτινολογικός εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας Πάτμου παραμένει ανενεργός λόγω της έλλειψης ακτινολόγου.

Ο Βουλευτής θέτει το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων αφού υπάρχουν μόνο δύο οδηγοί, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες ενώ το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό αφού υπάρχουν δύο μόνο νοσοκόμες και μία επικουρική νοσηλεύτρια που παραμένει απλήρωτη εδώ και πέντε μήνες.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Κόνσολας ζητά την κάλυψη θέσεων σε κρίσιμες και βασικές ειδικότητες, επισημαίνοντας ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες αφού ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Πάτμου»

Κύριε Υπουργέ,

Από το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η Πάτμος.

Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας του νησιού αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν 5 γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή, και μία οδοντίατρος που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Υπάρχουν δύο παθολόγοι, ένας γιατρός γενικής ιατρικής και 2 αγροτικοί με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες και οι γιατροί να βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.

Υπάρχει έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγου, μικροβιολόγου και παιδίατρου ενώ ο ακτινολογικός εξοπλισμός παραμένει ανενεργός λόγω της έλλειψης ακτινολόγου. Πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι τα παιδιά από 0-7 χρονών στο νησί ανέρχονται στα 680 στον αριθμό.

Παράλληλα, υπηρετούν μόνο δύο οδηγοί ασθενοφόρου από τους 6 που προβλέπονται με βάση το οργανόγραμμα. Υπάρχει σε εξέλιξη ο διορισμός ακόμη ενός οδηγού, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, αλλά και πάλι δεν θα καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες.

Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό αφού υπηρετούν 3 νοσοκόμες εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε άδεια κυήσεως, καθώς και μία επικουρική νοσηλεύτρια, η οποία όμως έχει να πληρωθεί πέντε μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μία παρασκευάστρια που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας αντιμετώπισε και πρόβλημα προμήθειας αναλωσίμων, που καλύφθηκε από προσφορές ιδιωτών.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται τις ημέρες του Πάσχα και την τουριστική περίοδο, αυξάνονται και οι ανάγκες.

Οι υπάρχοντες γιατροί, κυριολεκτικά, δεν μπορούν να πάρουν άδεια αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι αδύνατον να βγουν οι βάρδιες και να καλυφθούν οι ανάγκες.

Το Υπουργείο οφείλει, σε αυτή την περίπτωση, να αναλογιστεί και το κόστος των διακομιδών ασθενών από την Πάτμο, σε σχέση με το κόστος της απασχόλησης ενός ή και δύο ακόμα γιατρών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου.

2. Εάν προτίθεται να προβεί στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πάτμου με συγκεκριμένες ειδικότητες όπως: καρδιολόγου, παιδιάτρου, ακτινολόγου αλλά και μικροβιολόγου.

3. Εάν προτίθεται να ενισχύσει τη λειτουργία του με οδηγούς ασθενοφόρων αλλά και με νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου