Οι βουλευτές θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επισημαίνουν ότι η έξαρση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες, είναι αποτέλεσμα της ρητορικής που χρησιμοποιούν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας των θαλασσίων συνόρων μας, δύο στοιχεία που μετατρέπουν την Ελλάδα σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες.
 
Ζητούν τη δημιουργία τμημάτων συνοριοφυλάκων στα νησιά, ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος για να παταχθεί η λαθρομετανάστευση και η δράση των δουλεμπόρων, ενώ επισημαίνουν ότι οι αστοχίες της κυβέρνησης, οι ιδεοληψίες και η ρητορική που χρησιμοποιείται θέτει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν.
 
Οι βουλευτές επισημαίνουν, επίσης, την αδυναμία της Frontex και θέτουν ζήτημα δημιουργίας μιας διευρωπαϊκής Τask Force για τη φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
 
«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών αποτελεί κορυφαίο ζήτημα.
 
Η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και να δει την πραγματικότητα αλλά και τους κινδύνους που υποκρύπτονται. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχει και τη δική μας συναίνεση στην κατεύθυνση της ρεαλιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
 
Στη συζήτηση της επερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν θα περιοριστούμε σε διαπιστώσεις. Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας αλλά και για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο, με βάση την αρχή της αναλογικότητας στην κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε».
 
      Ε Π Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
1. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών»
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Η έξαρση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης δεν οφείλεται τόσο στα γεγονότα της Συρίας, όσο στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας και της πάταξης της λαθρομετανάστευσης όσο και στη ρητορική κυβερνητικών στελεχών που μετατρέπουν την Ελλάδα σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες.
 
Η αρμόδια Υπουργός με τις δηλώσεις της, προεξόφλησε ότι δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες αλλά μόνο πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι εντελώς λανθασμένη αφού υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που καθιστούν αυθαίρετο και επικίνδυνο το χαρακτηρισμό όλων ως προσφύγων. 
 
 Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ανάλογου χαρακτήρα δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάρτιο του 2014 ο αριθμός όσων εισήλθαν, παρανόμως, στη χώρα μας ήταν 1.185, ενώ το Μάρτιο του 2015, ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε και αγγίζει τους 6.500.
 
Το πρόβλημα στα νησιά είναι ιδιαίτερα έντονο και η Πολιτεία μεταθέτει την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος στην αυτοδιοίκηση, σε ό, τι αφορά στη φιλοξενία των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.
 
Επιπρόσθετα, επιβαρύνονται υπέρμετρα η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα με το έργο της ταυτοποίησής τους.
 
Παράλληλα, η μεταφορά παράνομων μεταναστών από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί πράξη ακραίου παραλογισμού.
 
Έστω και αργά, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στις νησιωτικές περιοχές και μάλιστα σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
 
Προκύπτουν, όμως, κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το μεταναστευτικό.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Επερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
1. Πως θα μεταφέρονται οι παράνομοι μετανάστες ή οι πρόσφυγες από τα νησιά στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα για την ταυτοποίησή τους; Υπάρχει η βούληση για τη δημιουργία τμημάτων συνοριοφυλάκων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα;
 
2. Αν η χαλάρωση των μέτρων φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας, αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Για ποιο λόγο, και με δεδομένη την αδυναμία της Frontex, δεν ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι η διακίνηση γίνεται από δουλεμπόρους;
 
3. Τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες». Θεωρεί αυτοδίκαια, όπως η Αν. Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, πρόσφυγες όσους εισέρχονται παρανόμως στη χώρα; Έχει αντιληφθεί ότι με την αρχική ανακοίνωση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφασίστηκαν, έθεσε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν; 
 
4. Πότε και που θα λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, με ποια κριτήρια και ποιες προϋποθέσεις στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας; Θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα;
 
5. Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει το ζήτημα δημιουργίας μιας Task Force, μιας ισχυρής διευρωπαϊκής δύναμης φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων; Προτίθεται να διεκδικήσει την ενεργοποίηση και επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο που υπογράφηκε το 2008 στο Παρίσι με δομικά στοιχεία την αναλογική κάλυψη των βαρών που προκύπτουν από τη φιλοξενία, την παροχή ασύλου και τη διαχείριση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών;
 
Οι επερωτώντες βουλευτές