Το πρόβλημα της καταβολής συντάξεων των Ελλήνων με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.


Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί Δωδεκανήσιοι στη Ρόδο, Κάλυμνο, Κάσο, Κάρπαθο που έχουν εργαστεί στη Γερμανία, στην Αμερική, αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, τα δύο τελευταία χρόνια, δικαιούχοι συντάξεων με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό έχουν υποβληθεί σε μια απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της σύνταξης που δικαιούνται από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη και από χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όταν δεν επαρκούσε ο χρόνος ασφάλισης στην Ελλάδα, ενεργοποιούνταν η σύμβαση για το συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης με τις χώρες του εξωτερικού (Αμερική, Αυστραλία, χώρες της ΕΕ).

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζεται ο χρόνος ασφάλισης εξωτερικού και Ελλάδας και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις απονομής και χορήγησης σύνταξης.

Με το Νόμο 4387/2016, το γνωστό ως νόμο Κατρούγκαλου, τίθεται θέμα ανταποδοτικής εθνικής σύνταξης, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες τρόπου υπολογισμού, ούτε και το αντίστοιχο λογισμικό υπολογισμού με νέες διατάξεις.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κατηγορίες συντάξεων όπως Γήρατος, Αναπηρίας, αλλά και μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου του συζύγου που ασφαλιζόταν στο εξωτερικό, οι οποίες δεν μπορούν να αποδοθούν στους δικαιούχους, ενώ οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και τα δύο χρόνια.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε την προσωρινή σύνταξη και ζητά να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

20.02.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ