Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει το μεγάλο κενό που δημιουργείται στον τομέα των φορολογικών εσόδων και τονίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφθηκε ούτε τη δημιουργία τμήματος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με έδρα τη Ρόδο.
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για τη διάλυση των μηχανισμών φορολογικού ελέγχου και δεν θα πρέπει να στοχοποιεί για τη φοροδιαφυγή τα νησιά και τον τουρισμό μας, εφόσον η ίδια καταργεί τους μηχανισμούς ελέγχου.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
 
«Στην επόμενη φοροεπιδρομή ενάντια στον τουρισμό και στα νησιά, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τη φοροδιαφυγή.
 
Γιατί όταν η ίδια διαλύει τους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου, δεν μπορεί να έρχεται μετά και να στοχοποιεί τον τουρισμό, τα νησιά και κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους.
 
ʼμεσα θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση Περιφερειακής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων στα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο και να την ενισχύσει με προσωπικό και υποδομές».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ: «Σύσταση στη Ρόδο Περιφερειακής Διεύθυνσης  της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, αποτελεί μία εξέλιξη που θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τομέα των φορολογικών ελέγχων και των δημοσίων εσόδων, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, όταν πάλι επιχειρήθηκε η κατάργησή του.
 
Τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή και τον τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας, με 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Από κάποιους στην κυβέρνηση, δαιμονοποιήθηκαν τα νησιά μας και ο τουρισμός ως οι κύριες πηγές της φοροδιαφυγής.
Τι κάνει, όμως, το Κράτος στον τομέα των φορολογικών ελέγχων, στην περιοχή;
 
Με την υπ. αρ. 2/ 73409/0004/18-11-2015 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών μετακινήθηκαν στη Γ.Δ.Δ.Ε οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ στη Ρόδο και στη συνέχεια μετακινήθηκαν στη ΔΟΥ Ρόδου.
 
Το κενό σε ό,τι αφορά στους φορολογικούς ελέγχους είναι πλέον υπαρκτό από τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών καταργεί μια Υπηρεσία που εδρεύει στη Ρόδο από το έτος 1984, αλλά δεν προχωρεί στη σύσταση ούτε ενός απλού τμήματος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
 
Προφανώς, στα επόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα θελήσει να επιβάλλει η κυβέρνηση στα νησιά του Αιγαίου και στον τουρισμό, θα θελήσει να χρησιμοποιήσει και πάλι το άλλοθι της φοροδιαφυγής και να δυσφημίσει τα νησιά και τον τουρισμό μας. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, ο κύριος υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα των φορολογικών ελέγχων στα νησιά είναι το ίδιο το Υπουργείο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1.Εάν έχει ενημερωθεί για το κενό που δημιουργείται στον τομέα των φορολογικών ελέγχων στα Δωδεκάνησα.
 
2.Εάν προτίθεται να δημιουργήσει Περιφερειακή Διεύθυνση της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων στα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο, η οποία να διαθέτει το ανάλογο προσωπικό και τις υποδομές.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου