Είναι απαράδεκτο να περιμένουν άνθρωποι από 18 μήνες έως και 2 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται και τις άλλες συνταξιοδοτικές παροχές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ», επισημαίνει με δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας, που αναδεικνύει το πρόβλημα αυτό καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε απόγνωση αφού στερούνται των αναγκαίων πόρων για τη διαβίωσή τους και στο διάστημα της αναμονής δεν τους χορηγείται ούτε προσωρινή σύνταξη ούτε δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Ο Μάνος Κόνσολας στην Ερώτησή του αναφέρει ότι το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί αν το Υπουργείο προχωρούσε με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης και της διασύνδεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σε λειτουργία μια ενιαία μηχανογραφική εφαρμογή ανάμεσα στο ΟΑΕΕ, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ( ΚΕΑΟ).
 
Αν υπήρχε σε λειτουργία η συγκεκριμένη μηχανογραφική εφαρμογή με τη διασύνδεση των συγκεκριμένων αυτών φορέων, θα μπορούσε να είχε μειωθεί θεαματικά ο χρόνος αναμονής για την απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών από τον ΟΑΕΕ.
 
 
Ακολυθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
 
ΘΕΜΑ: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών του ΟΑΕΕ»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Την κυβέρνηση δεν δείχνει να την απασχολεί ιδιαίτερα η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται πλέον στην απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών (σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που έχουν καταθέσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.
 
Ο χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί και προσεγγίζει ακόμα και τα δύο χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ να βρίσκονται σε απόγνωση αφού στερούνται των αναγκαίων πόρων για τη διαβίωσή τους.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό δεν τους χορηγείται ούτε προσωρινή σύνταξη ούτε δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα ακόμα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα αφού οι άνθρωποι αυτοί μένουν χωρίς εισόδημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί αν το Υπουργείο προχωρούσε με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης και της διασύνδεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε λειτουργία μια ενιαία μηχανογραφική εφαρμογή ανάμεσα στο ΟΑΕΕ, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ( ΚΕΑΟ).
 
Αν υπήρχε σε λειτουργία η συγκεκριμένη μηχανογραφική εφαρμογή με τη διασύνδεση των συγκεκριμένων αυτών φορέων, θα μπορούσε να είχε μειωθεί θεαματικά ο χρόνος αναμονής για την απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών από τον ΟΑΕΕ.
 
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη δρομολόγηση της διαδικασίας για τη διασύνδεση, μέσω ενιαίας μηχανογραφικής εφαρμογής, ΟΑΕΕ, ΗΔΙΚΑ και ΚΕΑΟ.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη διασύνδεση με ενιαία μηχανογραφική εφαρμογή του ΟΑΕΕ, της ΗΔΙΚΑ και του ΚΕΑΟ προκειμένου να απονέμονται ταχύτερα οι συντάξεις και οι άλλες συνταξιοδοτικές παροχές στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου