Μία σημαντική ιδέα για τη συντήρηση και ανάδειξη του θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ»  καταθέτει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει την πρόσφατη περιπέτεια του πλοίου που αναδείχθηκε χάρη στη χορηγία του αείμνηστου Αλέξανδρου Γουλανδρή και την πρωτοβουλία του συγγραφέα κ. Μανόλη Τσακίρη, που οδήγησε στο να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών στο πλοίο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας: «Η περιπέτεια του ιστορικού αυτού πλοίου επιβάλλει να  αντιμετωπιστούν εκ νέου οι κίνδυνοι που απορρέουν από μη έγκαιρη και ολοκληρωμένη συντήρησή του.

Ουδείς υποστηρίζει ότι το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» δεν πρέπει να ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Αντίθετα, αποτελεί μέρος της πιο λαμπρής του ιστορίας και εκεί πρέπει να ανήκει.

Μπορεί, όμως, παράλληλα, να υπάρξει ένας φορέας φίλων του θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», που θα αναλάβει με την εποπτεία και καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού να αναλαμβάνει δράσεις για τη συντήρηση του πλοίου, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας του.

Θα ήταν ευχής έργο, έναν αιώνα και πλέον μετά τις ιστορικές ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, αλλά και την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», το πλοίο να πλεύσει και πάλι στα ίδια νερά και να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και κατοίκους των νησιών.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως μόνο με τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Φυσικά δεν πρόκειται να αναιρεθεί ή να αμφισβητηθεί ποτέ ο ρόλος του πλοίου ως ιστορικού μνημείου και πλωτού μουσείου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι αυτό που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσβάλλουν την ιστορική μνήμη και την αισθητική μας.

Η ιδέα αυτή, επιβάλλει το σχεδιασμού ενός πλαισίου, εντός του οποίου μπορεί να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

2.08.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ