Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, με περιορισμένο αριθμό δωματίων που δεν ξεπερνούσε τα 10, ασκούν τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρωματικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι ήδη ασφαλισμένοι.

Σε συνδυασμό με την εποχικότητα αυτής της δραστηριότητας αλλά και την οικονομική κρίση, η απόφαση για την υποχρεωτική καταβολή εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε των μικροϊδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων έχει επιβαρυνθεί από την υπερφορολόγηση, την κρίση αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων. Η διμηνιαία εισφορά στον Ο.Α.Ε.Ε αποτελεί για αυτούς δυσβάσταχτο βάρος και ήδη πολλοί προσανατολίζονται στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι πολλοί από αυτούς διαθέτουν καταλύματα σε μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σε περίπτωση που αναγκαστούν να κλείσουν τις μικρές αυτές οικογενειακές, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις, το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο, θα δημιουργηθούν συνθήκες ανισότητας και ανισορροπίας στον τουρισμό μας ενώ θα χάσει και σημαντικά έσοδα το Δημόσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε, και να επανέλθει το μέτρο της καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.