Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία ζητά να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τα 28.000 περίπου ακίνητα του δημοσίου τα οποία έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει επιχειρήσει, κατά καιρούς, να αντλήσει έσοδα με την εξαγορά αυτών των ακινήτων από τους ιδιώτες που τα νέμονται με διάφορους τρόπους, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, αφού το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την εξαγορά των συγκεκριμένων ακινήτων του δημοσίου, είναι ξεπερασμένο.

Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις προκειμένου να μην επιβραβευθούν πρόσφατες καταπατήσεις αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού ∆ημοσίου, μέσω του καθορισμού τιμήματος εξαγοράς ίσου με την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, είχε θέσει στη διαβούλευση νομοσχέδιο με την επωνυμία «Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», αλλά δεν πρόλαβε να το εισάγει προς συζήτηση και ψήφιση λόγω της διενέργειας εκλογών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για την εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που τα νέμονται ιδιώτες.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί αφού υπάρχουν 28 χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν από αυτούς που τα νέμονται σήμερα και να αποδώσουν σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

2.07.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ