Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να εναποθέτει τη φροντίδα υγείας των κατοίκων του νησιού σε εθελοντές γιατρούς και ΜΚΟ και τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί γιατρός γενικής ιατρικής στο νησί.
 
Παράλληλα, ζητά να σταματήσει η πρακτική των αποσπάσεων στην ηπειρωτική χώρα γιατρών που έχουν τοποθετηθεί στα νησιά του Αιγαίου.
 
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
 
 
ΘΕΜΑ: «ʼμεση τοποθέτηση γιατρού στην Τήλο»
 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
 
Εδώ και ένα περίπου χρόνο στην Τήλο δεν υπάρχει γιατρός, αφού η γιατρός που είχε τοποθετηθεί στο νησί, αποσπάστηκε σε περιοχή της Θεσσαλίας.
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχεί αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους του νησιού, ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει και η θερινή περίοδος, κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται.
 
Η Πολιτεία δεν μπορεί να εναποθέτει τη φροντίδα υγείας των πολιτών της Τήλου σε εθελοντές γιατρούς ή να προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη γιατρού με προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ και οργανώσεις.
 
Αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί κάποια διακομιδή, είτε με πλωτό μέσο, είτε με ελικόπτερο, ο εθελοντής γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να συνοδεύσει τον ασθενή, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
 
Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να τοποθετήσει ιατρό γενικής ιατρικής στο νησί για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν προτίθεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση ιατρού γενικής ιατρικής στην Τήλο.
 
2. Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να τερματίσει την πρακτική των αποσπάσεων σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, γιατρών που έχουν τοποθετηθεί σε νησιά του Αιγαίου.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου