Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, οδηγεί σε οριακό επίπεδο τη λειτουργία του και εγκυμονεί κινδύνους αφού είναι φύσει αδύνατο να καλυφθούν οι βάρδιες και οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας απαιτείται η τοποθέτηση (μέσω μεταθέσεων ή αποσπάσεων) 20 πληρωμάτων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες και τονίζει ότι ενώ είχε συμφωνηθεί η απόσπαση 5 διασωστών για να στελεχώσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων, άμεσα, τελικά ενδέχεται να έρθουν μόνο τρία.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στέκεται και στο θέμα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ Ρόδου με 3 ασθενοφόρα.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
 
«Η ανάδειξη του θέματος από την πλευρά μου δεν γίνεται με αντιπολιτευτική διάθεση.
 
Επιδιώκω να βρεθεί λύση, γιατί αυτό απασχολεί τους πολίτες και την κοινωνία της Ρόδου.
 
Είναι εμπαιγμός να αποσπώνται τελικά μόνο τρεις διασώστες για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η υπηρεσία λειτουργεί στο όριο και είναι αδύνατο να καλυφθούν οι βάρδιες των ασθενοφόρων ενώ οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της τουριστικής περιόδου. 
 
Το ΕΚΑΒ στη Ρόδο χρειάζεται προσωπικό αλλά και τρία ασθενοφόρα εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών για να μπορεί να κινηθεί στη Μεσαιωνική Πόλη».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας 
 
ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση και αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Οι τομείς του ΕΚΑΒ στη Ρόδο αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης σε προσωπικό και υποδομές.
 
Το πρόβλημα οξύνεται και καθιστά αδύνατη την κάλυψη των βαρδιών στα ασθενοφόρα αλλά και την κάλυψη των αναγκών ενός μεγάλου νησιού, ο πληθυσμός του οποίου πολλαπλασιάζεται την τουριστική περίοδο, που ήδη ξεκίνησε, και φθάνει τις 300.000.
 
Αντιλαμβάνεστε πιστεύω ότι η προσφορά υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε ένα νησί όπως η Ρόδος, έχει αντανάκλαση και στην εικόνα της απέναντι στους επισκέπτες της.
 
Η έλλειψη διασωστών έχει δημιουργήσει προβλήματα οριακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ στη Ρόδο αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης.
 
Πρέπει να τονιστεί η αυταπάρνηση και η υψηλή αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος του εναπομείναντος προσωπικού που δίνει τιτάνιο αγώνα, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Είναι ενδεικτικό ότι τους οφείλονται πάνω από 4.000 μέρες, που αντιστοιχούν σε οφειλόμενα ρεπό.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να αποσπαστούν, άμεσα, στο ΕΚΑΒ Ρόδου 5 διασώστες, τελικά ενδέχεται να αποσπαστούν μόνο τρεις.
 
Η κάλυψη, όμως, των αναγκών αλλά και της στελέχωσης των ασθενοφόρων απαιτεί την τοποθέτηση 20 πληρωμάτων ασθενοφόρων, ενός γιατρού και ενός διοικητικού υπαλλήλου.
Παράλληλα, σε ό, τι αφορά στις υποδομές, υπάρχει άμεση ανάγκη 3 ασθενοφόρων, εκ των οποίων το ένα πρέπει να έχει ειδικές προδιαγραφές για να μπορεί να κινηθεί στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται να ενισχύσει άμεσα το ΕΚΑΒ Ρόδου με προσωπικό και με τρία ασθενοφόρα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν.
 
2.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων και μεταθέσεων προσωπικού, με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου